Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2016, 13:01
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Stretnutie dvoch odlišných svetov. Žena z kmeňa Himba na nákupe v supermarkete prinútila umelca vytiahnuť fotoaparát

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Keď sa stretávajú kultúry.

Na cestách po našej planéte by si ešte aj dnes mohol naraziť na kmene, ktoré ani len netušia o našej modernej spoločnosti a žijú si tak, ako to vyzeralo ešte pred tisíckami rokov. Mnohé kmene teda odmietajú akýkoľvek kontakt so súčasnými ľuďmi, avšak množstvo iných kmeňov vyriešilo tento problém inak. Neprijali síce modernú spoločnosť za svoju, ale rozhodli sa profitovať z toho, čo sa nám za posledné stovky rokov podarilo dosiahnuť a situácia vystihujúca túto vzácnu symbiózu medzi tradičným kmeňom Himba z Namíbie a modernej spoločnosti sa odohrala len nedávno v supermarkete v meste Opuwo.

 

Švédsky fotograf Bjorn Persson sa vydal doplniť zásoby potravín a základných vecí na prežitie, keďže sa venuje fotografovaniu divokej prírody, lenže pri prechádzaní jednej z uličiek si všimol nezvyčajne oblečenú ženu. Po chvíľke zistil, že vôbec nie je nezvyčajne oblečená, len patrí do kmeňa Himba a do supermarketu sa vybrala aj so svojím dieťaťom na chrbte, oblečená v typickom kmeňovom odeve. Bjorn si ju chcel najskôr odfotiť iba do súkromného archívu, no nedalo mu to, oslovil ju a ona mu dovolila vytvoriť niekoľko pôsobivých záberov toho, ako sa rozdiely medzi civilizáciami a kultúrami zmazávajú. Ženy z kmeňa Himba sa totiž neobliekajú do typických odevov len kvôli tomu, aby ohúrili a pritiahli turistov, a svoje tradície dodržiavajú dlhé roky. Keby sa na Slovensku vybrala žena v podobnom oblečení do obchodu, určite by si ju ľudia všimli a dali jej to aj riadne najavo, avšak v Namíbii jej nikto okrem Bjorna nevenoval zvláštnu pozornosť a nechal ju vybrať si to, po čo prišla. A tak by to aj malo byť.

Himba tribeswoman shops for groceries in Namibia (Bjorn Persson)
Domov
Zdieľať
Diskusia