Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2016, 12:07
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Akoby ju skladali z LEGA. Loď za 600 miliónov si za 5 rokov prešla z nuly na vrchol

ZAUJÍMAVOSTI LEGO
Uložiť Uložené

Fascinujúce časozberné zábery.

Pred viac ako piatimi rokmi sa v japonskom prístavnom meste Nagasaki začala výstavba obrovskej lode s názvom Aidaprima. V lodenici spoločnosti Mitsubishi vtedy započalo zhmotňovanie lode pre nemeckú firmu Aida Cruises a aj keď bola cesta k dokončeniu poriadne dlhá, pred niekoľkými týždňami sa loď dočkala svojej prvej plavby po rieke Labe a so svojou kapacitou až 3300 pasažierov sa môže tešiť na dlhé roky aktívnej služby. Slávnostná plavba Aidaprimy sa uskutočnila začiatkom tohto mája a nemecká spoločnosť sa na svoj nový prírastok do rodiny nevedela vynadívať, veď s hmotnosťou až 124-tisíc ton ide o poriadne veľké plavidlo.

Poriadne vysoká zase bola aj cena, keďže Aida Cruises za loď zaplatili niečo okolo 600 miliónov eur, ale pri neustálej aktivite a vypredaných plavbách sa investície začnú po pár rokoch vracať späť. Do plavidla sa konštruktérom podarilo vopchať až 1643 izieb a loď pritom myslí aj na životné prostredie, pretože vypúšťa oveľa menej emisií ako jej porovnateľná konkurencia. V nasledujúcom videu teda uvidíš to, ako sa od roku 2011 Aidaprima nechala hýčkať v japonskej lodenici na parádnych časozberných záberoch, pri ktorých si možno pomyslíš, že ti jej konštrukcia pripomína stavanie zo stavebnice LEGO.  

Domov
Zdieľať
Diskusia