Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2016, 19:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

V Číne označili iPhone 6 za kópiu Android smartfónu od miestneho výrobcu. Apple má pozastaviť predaj

TECH APPLE ČÍNA
Uložiť Uložené

Ďalšie absurdné rozhodnutie.

Kto by to bol kedy povedal, že jedného z najinovatívnejších výrobcov spotrebnej elektroniky niekedy označia za niekoho, kto má v obľube kopírovať prácu iných? V ďalekej Číne je totiž iPhone 6 vinný z toho, že má podobný (aj keď to evidentne nie je pravda) vizuálny vzhľad ako neporovnateľne lacnejší smartfón 100C s operačným systémom Android, za ktorým stojí čínsky výrobca. A preto je požiadavka zodpovedných autorít z Pekingu jednoznačná - Apple má na trhu v hlavnom meste tejto ázijskej krajiny pozastaviť predaje sporného modelu, pretože porušuje patentové práva spoločnosti Shenzhen Baili. Ako je však možné vidieť, ide iba o regionálne rozhodnutie, takže ostatných častí veľkej Číny sa zatiaľ rozhodnutie netýka. 

Podobný prípad, z ktorého tiež nebol manažment kalifornského giganta príliš nadšený, sa pritom udial len nedávno, a to opäť v Číne, kde Apple prišlo o práva na exkluzívne používanie názvu iPhone. Apple nemá príliš dobré vzťahy s čínskou vládou, ktorá vraj zvykne konať bez upozornenia, a to sa odzrkadľuje aj na výsledkoch súdnych sporov. Preto je občas pre nich výhodnejšie urovnať patentový konflikt zaplatením určitej finančnej čiastky, vďaka ktorej sa vyhnú zdĺhavým ťahaniciam po súdoch. V tomto prípade to ale vyzerá tak, že nastane výnimka a nevyrovnaný súboj predsa len potiahnu ešte ďalej.

100C a iPhone 6

V Číne označili iPhone 6 za kópiu Android smartfónu od miestneho výrobcu. Apple má pozastaviť predaj
Zdroj: 9to5mac.com
Domov
Zdieľať
Diskusia