Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2015 o 14:27
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kombinácia horkej chuti piva a jedinečnej arómy zázvoru vychladená na zopár stupňov nad nulou.

Do série inšpiratívnych rozhovorov s úspešnými Slovákmi dnes pridávame dvoch cieľavedomých mladíkov z východu, ktorí dokázali na trhu preraziť s nápojom pre naše končiny doposiaľ neznámym. Kombinácia horkej chuti piva a jedinečnej arómy zázvoru očarila profesionálnych barmanov natoľko, že sa rozhodli vytvoriť vlastnú distribúciu s názvom Ginger Mania. So zakladateľmi, Martinom Hudákom a Martinom Kožuchom, sme sa porozprávali nielen o výrobe osviežujúceho nápoja, ale prebrali sme aj ich podnikateľskú dráhu a trochu súkromia. 


Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Zdravim, na začiatok by ste sa nám mohli trochu predstaviť. Teda, kto ste a čo robíte?
Pozdravujeme všetkých maniakov a maniačky! Sme dvaja mladí chalani, ktorí sa už nejaký ten rok pohybujú v gastro biznise. Obaja Martinovia máme skúsenosti spoza baru, či už doma alebo vo svete a jednoducho povedané to, čo robíme, je aj našou vášňou a nie len živobytím.

Ako prišlo k myšlienke skúsiť na trhu preraziť s vlastným pivom?

V roku 2012 sme začali postrádať na našom malom Slovenskom trhu poctivé produkty s príbehom a kvalitou, na akú sme častokrát narazili v zahraničí. Keďže ako barmani sme používali do rôznych miešaných nápojov aj zázvorové pivá z dovozu, boli sme veľmi sklamaní z umelej arómy, presladenej chuti, či pomaly žiadneho náznaku pikantnosti po zázvore. Tak sme začali pomaly experimentovať  v kuchyniach našich rodičov a po vyše pol roku práce a litroch čudného nápoja, ktorý šiel dolu kanálom, sme dospeli k finálnej verzii a presťahovali sa do nášho vlastného pivovaru.

Skúste nám laicky vysvetliť, ako vyzerá proces výroby. Chápem správne, že sa váš produkt nevyrába z chmeľu?

Presne tak. Ginger Mania sa nevyrába z chmeľu a sladu ako klasické pivá, ktoré poznáme. A preto sa ani podľa našej legislatívy nemôže nazývať pivom, ale kvaseným nápojom. Celý proces spočíva v ručnej práci, kde získame čerstvú zázvorovú a citrónovú šťavu, ktorú spoločne s cukrom a vodou povaríme pri určitej teplote a čase. Následne pridáme špeciálne pivovarské kvasinky, ktoré nám dodajú jemnú pivovú dochuť, pripomínajúcu chlebovinku a taktiež vďaka nim získame aj prirodzenú CO2, ktorá zasa krásne perlí. Po ručnom stočení do fliaš nastáva druhotná fermentácia podobná ako u šampanského.

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Fľaše a etikety dodávajú celému nápoju štýlový dizajn. Čo podľa vás láka ľudí na Slovensku viac, dobrý obal, alebo chuť?

Presne túto otázku sme si kládli aj my v začiatkoch, ale mali sme v tom hneď jasno. Náš produkt musí byť sexi, musí ťa zaujať hneď keď ho zbadáš niekde na ulici, bare či v obchode. Slovenská klientela sa momentálne vezie na trendy vlne, kedy všetko, čo je hand made, poctivé, bio, eko či od baby/dedka musí byť zákonite to najlepšie a najkvalitnejšie. Na túto vec sme si dávali veľký pozor. Nechceli sme len produkt, ktorý vyzerá super, ale pritom jeho obsah s obalom nekorešponduje. Myslím, že sme to dokázali;) A aj vďaka netypickej fľaši a etikete navrhnutej akademickým maliarom, ktorá je potlačená na recyklo papier.

Určite ste na začiatku mali nejaké predstavy. Keď ich porovnáte s aktuálnou realitou, boli ružovejšie, alebo ste dosiahli niečo, čo ste nečakali?

Vedeli sme vopred, že ideme do rizika. Nepatríme medzi tých podnikateľov, ktorí za rok čakajú, že sa budú voziť v najnovších supermodeloch. Takže aj po roku stále napredujeme a „cash flow“ ostáva stále vo firme bez toho, aby sme si nejaké zisky delili. Naša predstava bola vyrobiť ručne za mesiac 900 fliaš, no realita prvého leta bola 6 tisíc. To vám povieme, že sme sa nadreli.

To veríme. Nájde sa na Slovensku pre váš produkt konkurencia?

Niečo sa črtalo minulý rok, a to hneď neďaleko od nás, ale akosi o nich nepočuť. Čo sa týka levelu, aký sme nastavili, myslíme si že nie. Samozrejme, nájdete tu aj iné ginger beer, ale kvalitatívne to nemožno porovnávať.

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Predpokladám, že ste ako kamaráti denno-denne v kontakte, neleziete si niekedy na nervy?

Sme maniaci, takže si dobre rozumieme.

Máte v tíme poctivo rozdelené úlohy?

Momentálne pracujeme na novej štruktúre, keďže sa naše pracovne plány trochu rozširujú a dokonca jeden z nás začal pôsobiť v Londýne.

Aké boli reakcie ľudí, keď ste im prvýkrát dali ochutnať vaše pivo?

Veľmi úspešné a pozitívne, no zároveň aj každý jeden drobný komentár ohľadne zlepšenia sme si vzali k srdcu a začali na tom pracovať. Vďaka ľudom vo svojom okolí sme rástli a budovali náš brand.

Aj v mojom okolí stretávam ľudí, ktorí stále hovoria o tom, koľko majú nápadov a že čoskoro začnú podnikať. Čo považujete za impulz, ktorý nakopol vás?

To, že to všetkým začalo chutiť, že by boli ochotní za to dať aj peniaze. Pozitívne myslenie, plus netreba sa báť ísť si za svojím. Len vtedy, keď robíte veci od srdca, bude to mať zmysel.

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Chystáte do budúcna aj iné projekty?

Začali sme pracovať na ďalšom produkte, ktorý sme ešte oficiálne neuviedli na trh. Jedná sa o jablkový cider s názovom Newton´s Apple Cider, takže zostaňte naladení.

Existuje vysnívané miesto, kde by ste chceli, aby sa vaše pivo predávalo?

Všade tam, kde bude ľuďom chutiť, ale bolo by veľmi cool keby ste si ho mohli kúpiť aj v nejakom stánku na Manhattane či vychutnať na West Coaste u protinožcov.

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

My nemáme bežné dni. Veľmi ťažko je na túto otázku odpovedať, ale všetko sa točí okolo gastra, Ginger Mánie, rodiny a sem tam aj zábavy.

Otázka z publika. Dá sa zo zázvorového piva opiť? A čo následna opica, dá sa prežiť?

Tak to sme ešte neskúsili, aj keď GMku milujeme. Odporúčame avšak maximálne tri fľaše, nakoľko zázvor je veľmi silný a nemusel by každému spraviť dobre, hlavne čo sa týka trávenia. No a opiť sa viete aj s veľkou opicou k tomu, ak si ju budete miešať s rumom, whiskey či vodkou.

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Aké pivo, samozrejme okrem toho vášho, máte najradšej vy?

IPA – krásne horké dochmeľované pivá, či kvasinkové Waizeny a raz za čas aj niečo tmavšie na štýl Portra.

Čitateľov určite zaujíma, kde majú možnosť pivo ochutnať a rovnako aj cena produktu.

Ceny sa pohybujú v rozmedzí od 2 € do 3,5 € za 0,33l fľašu vo verzii alko, nealko a špeciál v závislosti od miesta, kde si ho chcete kúpiť. No prirodzene, čím ďalej na západ, tým drahšie. Naša cena je rovnaká pre všetkých, avšak konečný predajca si ju upravuje už podľa seba. A kde? Úprimne povedané, rozrastáme sa tak rýchlo, že už to ani nestíhame sledovať, ale pokojne nám napíšte a my vám nájdeme to, čo je pre vás najbližšie.

Ďakujeme za rozhovor, na záver ešte priestor pre vás a pár vašich slov čitateľov RFRSHR.sk.

Ak sú čítatelia Refresheru presne takí ako my, tak vám prajeme, aby ste boli ešte viac šťastní a ak vám to nebude stačiť, kúpte si jednu fľašu našej Ginger MANIE. Do zmaniačenia!

Vášeň a poctivosť v každej ručne vyrobenej fľaši zázvoroveho piva z dielne ambicióznych Slovákov (Rozhovor)

Za pozornosť ďakujeme aj vám a dúfame, že pre vás slová šikovných rodákov budú mať hlavne inšpiratívny a motivujúci efekt. Postupný rast projektu môžeš sledovať napríklad aj na ich oficiálnej aj facebookovej stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia