Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2015, 11:14
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

TECH BMW MERCEDES-BENZ WCOTY
Uložiť Uložené

Autosalón v New Yorku okrem záplavy noviniek odhaľuje plachtu aj nad víťazmi celosvetovej automobilovej ankety.

Tak, ako počas autosalónu v Ženeve spoznávame víťaza európskej ankety (The European) Car of the Year, tak pri príležitosti automobilového veľtrhu v New Yorku sa s pravidelnosťou dozvedáme, ako si vedú novinky v celosvetovej ankete World Car of the Year, ktorá počíta s viacerými podkategóriami. Nie je tomu inak ani tento rok, pričom víťaza prvej súťaže už poznáme - v Európe s veľkým náskokom titul získal najnovší Volkswagen Passat. Teraz bol tak rad na druhú anketu v poradí, ktorá od februára vďaka približne 70-člennej novinárskej verejnosti spoznala semifinalistov z celého sveta.

Z celkového počtu 25 nových modelov sa postupne vyraďovali jednotlivé automobily, až sa výber na Svetové auto roka 2015 (WCOTY 2015) zúžil na troch kandidátov - Ford Mustang, Mercedes-Benz triedy C a Volkswagen Passat. Držiteľom najprestížnejšieho automobilového ocenenia na základe zohľadnenia technologického pokroku, celkovej kvality, dizajnu a sympatií sa stáva zástupca strednej triedy, tentokrát však nie z Wolfsburgu, ale Stuttgartu. Doterajší držiteľ ocenenia World Car of the Year za rok 2014 - Audi A3 tak prichádza o titul a posúva štafetu pre rok 2015 ku konkurencii.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

Najnovší céčkový medveď však nie je zďaleka posledným slovom nemeckej automobily pre známu anketu. Ako vieme, WCOTY má okrem hlavnej a najsledovanejšej "disciplíny" aj niekoľko vedľajších podkategórií, ktoré sú zamerané na luxus, šport, dizajn a ekologickosť. Aj tu sa zoznamy potenciálnych výhercov naplnili a bolo naozaj z čoho opäť vyberať. Buďme konkrétnejší.

Spomedzi troch finalistov kategórie Luxusné auto roka (World Luxury Car) - BMW i8, Mercedes-Benz triedy S Coupé a Range Rover Autobiography Black LWB, sa víťazom stala stuttgartská dvojdverová vlajková loď. Zaujímavosťou je, že nástupca predošlej triedy CL preberá prvenstvo po minuloročnom víťazovi v tejto kategórii, ktorým bola rovnako trieda S, avšak v pôvodnom vyhotovení, teda od limuzíny.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

Športové auto roka (World Performance Car) počítalo s trojicou finalistov - BMW M3/M4, Jaguar F-Type R Coupé a Mercedes-Benz AMG GT. Aj v tomto prípade bola najúspešnejšia automobilka s trojcípou hviezdou na kapote a víťazstvo si tak odnáša nový športiak, ktorý má na muške legendárnu 911-ku.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

Rovnako ani v tomto ročníku nechýbala kategória dizajnu (World Car Design), ktorú tvorila trojica ašpirantov na výhru - Citroën C4 Cactus, Mercedes-Benz C, Volvo XC90. Pred švédske populárne SUV-čko v druhom vydaní a celkového víťaza ankety sa napokon dostal netypický Francúz, ktorý svojím dizajnom zaujal očividne najviac.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

Poslednú kategóriu hovoriacu o ekologickom aute roka (World Green Car) tvorili opäť traja adepti - BMW i8, Mercedes-Benz S 500 Plug-in Hybrid, Volkswagen Golf GTE. Z víťazstva sa nakoniec teší bavorský plug-in hybridný superšport (áno, tak ho volá aj BMW), ktorého technologická vyspelosť a pokrok bodovala najviac, čo vo výsledku znamená víťazstvo. Aj v prípade tejto kategórii dochádza k zmene stráží v rámci jednej automobilky. Minuloročným ekologickým autom roka bola domáca i3-ka, ktorá bola zároveň v roku 2014 ocenená aj za dizajn.

World Car of the Year 2015: Mercedes-Benz prepisuje históriu, odnáša si tri víťazstvá!

Okrem záverečnej gratulácie víťazom mi dovoľte vypichnúť jednu zaujímavosť a rekord zároveň - v každej z piatich kategórií bola medzi trojicou finalistov zastúpená jedná a tá istá automobilka (Mercedes-Benz), čo je skutočnosť, ktorá nastala prvýkrát od založenia ankety. Rovnako výsledok, ktorý hovorí o trojnásobnom víťazstve pre jednu automobilku doteraz nemala v prípade WCOTY obdoby. Víťazom gratulujeme.

Pre viac fresh informácií zo sveta štyroch kolies sleduj AUTO.refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia