Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 14. októbra 2024 o 12:04
Čas čítania 0:36
Jela Vážanová

Sme vo vesmíre sami? NASA o pár hodín odštartuje misiu, ktorá má zodpovedať, či mimo Zeme existuje život

TECH JUPITER VESMÍR
Uložiť Uložené

Otázka prítomnosti života vo vesmíre bola doteraz predmetom dohadov a konšpirácií. NASA sa však chystá tento fakt konečne vedecky dokázať alebo vyvrátiť.

Dnes večer (pondelok 14. októbra) okolo 18:00 odštartuje dlho očakávaná misia na Jupiterov ľadom obalený Mesiac Europa. Vesmírna loď s názvom Europa Clipper odštartuje z Kennedy Space Center na Floride, aby prezradila „či je Europa sľubným miestom na hľadanie odpovede na základnú otázku o našej slnečnej sústave a mimo nej: či sme sami,“ píše NASA.

NASA, Europa Clipper
Zdroj: NASA

Predchádzajúce misie ukázali, že by Mesiac mohol pod svojou ľadovou vrstvou skrývať oceán. Vedci sa domnievajú, že objavia aj „ingrediencie pre život“ – vodu, chémiu a energiu, vďaka ktorým môže byť Europa domovom organických zlúčenín, ktoré sú stavebným kameňom pre život.

Europa Clipper je prvá misia, ktorá bude podrobne študovať tento Jupiterov Mesiac. Na výsledky si však budeme musieť počkať, keďže Europa je od Zeme vzdialená 2,9 miliardy kilometrov a cesta k nemu bude trvať až 6 rokov. Keď sa sonda v roku 2030 dostane k Europe, uskutoční 49 blízkych preletov, ktoré pomôžu hľadať dôkazy o zdrojoch energie pod povrchom Mesiaca.

Domov
Zdieľať
Diskusia