Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
včera 4. októbra 2024 o 20:28
Čas čítania 0:53
Karolína Uličná

Muž našiel v pivnici na prvý pohľad obyčajný obraz. Na zadnej strane však objavil podpis Picassa

ZAUJÍMAVOSTI UMENIE
Uložiť Uložené

Obraz našiel už v roku 1962 v pivnici vily a roky mu visel zavesený v kuchyni. Podľa odhadu môže mať hodnotu až 6 miliónov eur.

Taliansky obchodník Luigi Lo Rosso trávil dni prehľadávaním opustených domov a skládok. Snažil sa nájsť nejaký „poklad“, ktorý by mohol predávať v rodinnej záložni v Pompejách v Taliansku.

V roku 1962 našiel v pivnici vily na neďalekom ostrove Capri zrolované plátno s asymetrickým obrazom ženy. Lo Rosso obraz zarámoval do lacného rámu a daroval manželke.

Keďže sa jej nezdalo, že by bol vhodný na predaj, zavesili ho v rodinnom dome. Obyčajný obchodník tak mal vo svojej jedálni zavesený obraz, údajne dielo od Picassa. Neskôr skončil v ich vlastnej reštaurácii.

Spočiatku si myslel, že ide o obyčajný obraz. Podľa viacerých odborníkov však ide o dielo slávneho Pabla Picassa a obraz by sa mohol predať za milióny, informovalo CNN. Olejomaľba na plátne zobrazuje Picassov asymetrický štýl ženy v modrých šatách s červeným rúžom.

Picasso
Zdroj: TASR/AP Photo/Antonio Calanni

Umelecké dielo je od roku 2019 zamknuté v Miláne a uložené v trezore. Podľa odhadu môže mať obraz hodnotu približne šesť miliónov eur. Grafologička Cinzia Altieri minulý mesiac potvrdila pravosť Picassovho podpisu pre dedičský súd v Miláne: „Niet pochýb, že ten podpis je jeho.“

Odporúčané
Bratislavu a Košice opäť rozžiari festival Biela noc. Tieto inštalácie by ti nemali uniknúť Bratislavu a Košice opäť rozžiari festival Biela noc. Tieto inštalácie by ti nemali uniknúť 30. septembra 2024 o 12:00

Aktuálne však nie je potvrdené všetkými stranami, či je obraz skutočne z dielne španielskeho umelca. O celý priebeh overovania obrazu sa stará syn obchodníka, Andrea Lo Rosso. Ten ho v prípade jeho originality chce vydražiť a predať na počesť svojho otca, ktorý chcel, aby bol obraz certifikovaný a predaný.

Domov
Zdieľať
Diskusia