Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou What Architects.
1. októbra 2024 o 14:30
Čas čítania 1:30
Richard Balog

FOTO: Dokonalé spojenie priestorového komfortu a mestského života. Strešný byt na Račianskej spĺňa predstavy o modernom bývaní

FOTO: Dokonalé spojenie priestorového komfortu a mestského života. Strešný byt na Račianskej spĺňa predstavy o modernom bývaní
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Naša predstava o modernom mestskom bývaní s množstvom zelene vyzerá presne takto. Klobúk dole pred architektmi.

Atraktívnych obytných komplexov je v Bratislave pomerne veľa, avšak niektoré projekty sú výnimočné, ako napríklad Urban Residence, v ktorom je ukrytý aj moderný strešný byt spod rúk ateliéru What Architects.

Mladá rodina hľadala ideálne spojenie priestorového komfortu a mestského života s dobrou dostupnosťou služieb, čo mezonet s rozľahlou terasou v lokalite na Račianskej ulici ponúkal, ale vyžadoval si niekoľko úprav. Projekt vznikol medzi rokmi 2020 - 2024.

Tím architektov vykonal iba malé stavebné zásahy – čiastočne odstránili existujúce priečky a vytvorili strešný svetlík v hlavnom priestore vrchného podlažia, vďaka čomu lepšie presvetlili interiér. Priestory sú z prevádzkového hľadiska rozdelené na tri základné celky.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalý víkendový dom v českej prírode, ktorý pripomína raj na zemi FOTO: Takto vyzerá dokonalý víkendový dom v českej prírode, ktorý pripomína raj na zemi 24. septembra 2024 o 11:00
Strešný byt v obytnom komplexe Urban Residence je pastvou pre oči, a to z exteriéru aj interiéru.
Strešný byt v obytnom komplexe Urban Residence je pastvou pre oči, a to z exteriéru aj interiéru. Zdroj: Matej Hakár

Menšia časť bytu na 11. podlaží predstavuje z funkčného hľadiska samostatný celok, v ktorom je súkromná pracovňa majiteľa, hosťovská izba a úložné priestory. Z haly, ktorá opticky rozdeľuje pracovňu a hosťovskú izbu, vedie točité schodisko do priestorov nočnej zóny.

Nachádza sa tam samostatné krídlo hlavnej spálne s vlastnou kúpeľňou, zatiaľ čo na opačnej strane sú dve detské izby so vstupom na terasu. Centrom rodinného života je otvorená denná zóna na 12. podlaží, ktorá je tiež v priamom kontakte s exteriérom/terasou.

Jej unikátne výhľady na mestskú a prírodnú scenériu Bratislavy spoločne s možnosťou vytvoriť atmosféru a funkčnosť záhrady rodinného domu tvorili jeden z rozhodujúcich dôvodov nielen interiérového dizajnu, ale aj výberu bytu. Tak ako interiér aj táto strešná záhrada je funkčne členená na viacero samostatných celkov.

Bratislava, Urban Residence, What Architects
Zdroj: Matej Hakár

Letná kuchyňa s grilom a sedením je v priamom kontakte s obývacou izbou, respektíve jedálňou a poskytuje ideálne podmienky pre súkromné stretnutia s rodinou a priateľmi. Súkromná wellness časť s vírivkou a fínskou saunou, ktorá je vyrobená na mieru, je hneď vedľa. Pod konštrukciou zadného prestrešenia sauny je akási herná zóna pre najmenších členov rodiny.

Po obvode celého exteriéru je zeleň, a to z estetického aj bezpečnostného dôvodu.

Odporúčané
Takýto štýlový byt vznikne v prvom slovenskom mrakodrape. Ponúkne množstvo priestoru v prírodnych tónoch a elegantnom dizajne Takýto štýlový byt vznikne v prvom slovenskom mrakodrape. Ponúkne množstvo priestoru v prírodnych tónoch a elegantnom dizajne 17. septembra 2024 o 11:00
Bratislava, Urban Residence, What Architects
Zdroj: Matej Hakár

Materiálové a farebné riešenie interiéru pozostáva najmä z prírodných materiálov béžovo-sivej terazzovej podlahy, prémiových omietok a jaseňového dreva. Tie jemne akcentujú čierne solitéry nábytku, ktoré odkazujú na farbu okenných a fasádnych rámov použitých v celom bytovom dome.

Hlavným cieľom architektov bolo vytvoriť jednoduchý, vizuálne neokázalý, ale zároveň kvalitný a nadčasový priestor mestsko-rodinného bývania, čo zvládli priam ukážkovo.

Fotografie v galérii vyhotovil Matej Hakár. V komentároch nám napíš, či by si rád/rada býval/-a v takomto strešnom, veľmi modernom byte v širšom centre hlavného mesta.

Strešný byt v obytnom komplexe Urban Residence je pastvou pre oči, a to z exteriéru aj interiéru.Bratislava, Urban Residence, What ArchitectsBratislava, Urban Residence, What ArchitectsBratislava, Urban Residence, What Architects
Zobraziť galériu
(15)
Odporúčané
FOTO: Oáza pokoja kúsok za Prahou. Vstúp s nami do drevenej chaty, ktorá ťa očarí svojim prírodným vzhľadom a atmosférou FOTO: Oáza pokoja kúsok za Prahou. Vstúp s nami do drevenej chaty, ktorá ťa očarí svojim prírodným vzhľadom a atmosférou 13. septembra 2024 o 8:30
Domov
Zdieľať
Diskusia