Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2024 o 9:30
Čas čítania 5:04
Adriana Královičová

Influenceri propagujú kolagény, ktoré sľubujú zázraky: stoja však za svoju často vysokú cenu? Opýtali sme sa odborníkov

OSOBNOSTI INFLUENCERI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Čo sľubuje rýchle a zázračné účinky, zväčša nefunguje,“ hovorí Michal Páleník, výživový poradca a CEO spoločnosti Planeat. Oplatí sa do „zázračných“ drinkov investovať?

Keď si otvoríš Instagram, už niekoľko rokov na teba okamžite vyskakuje množstvo reklám na kolagén. Tieto produkty sú doslova všade. Influencerky často propagujú svoje obľúbené značky alebo dokonca vlastné produkty. Svoj kolagén predáva napríklad Zuzana Plačková a už aj jej manžel René Rendy. Sľubujú zázraky, ako sú chudnutie, zdravá pleť, vlasy či nechty. Ako sa však zorientovať v širokej ponuke produktov, na čo sa sústrediť pri ich zložení a hlavne oplatí sa do „zázračných“ drinkov investovať?

Ceny kolagénov, ktoré propagujú influenceri, sa pohybujú od 30 do 50 eur. Queen bikini body od Zuzany Plačkovej, ktorý sľubuje chudnutie, stojí 55 eur. Každý chce mať krásnu pleť a vyzerať mlado, a preto sú kolagénové doplnky naozaj častým predmetom ženských diskusií. „Mala som 3-mesačnú kúru Queen kolagénu a výsledky boli rovnaké ako pri lacnejšej alternatíve z lekárne. Dajú sa kúpiť aj lacnejšie verzie. Je to to isté, len prebalené,“ píše komentujúca na známom fóre. „No mne sa cca po 2-3 mesiacoch užívania výrazne zlepšila najmä pleť a vlasy. Pri nechtoch nevidím rozdiel, tie si dávam robiť.“

Odporúčané
Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor) Nicole manažuje influencerov: Z reality shows vznikajú stále noví, no krivka prvotného úspechu klesá rýchlo (Rozhovor) 11. septembra 2024 o 12:30

„Vraj jediný kolagén, ktorý naozaj účinkuje, je rybací. Ja užívam kolagén tri mesiace a výsledky sú, samozrejme, viditeľné.“ Ako vidíš, v diskusiách o kolagénoch by sme vedeli stráviť hodiny. V článku si prečítaš o tom, čo si však o kolagénových suplementoch myslia odborníci. Odporučili by svojim klientom známe „instagramové“ produkty?

MUDr. Lucia Drahovská, dermatologička: Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova „kolla“, čo znamená lepidlo. Preto doslova „lepí“. Je to jeden zo základných pilierov kostí, kože, svalov a väzov. Je to bielkovina najviac zastúpená v našom tele, ktorá začína klesať okolo 40. roku života.

Máme 4 typy kolagénov (I, II, III, IV). Typ I a III sú dva hlavné druhy kolagénu v koži, a preto ich prijímanie je najefektívnejší spôsob pri boji proti vráskam a zachovaní zdravej pevnej pružnej pokožky, krásnych vlasov a pevných nechtov.
kolagén, influencerky, zdravie, krása
Zdroj: Instagram @andreaveresovaofficial

Mýty vs fakty

Michal Páleník, výživový poradca a CEO spoločnosti Planeat, pre Refresher ozrejmil niekoľko mýtov a faktov o kolagéne. „Asi najväčší mýtus o kolagéne je, že vám zásadne zlepší zdravie kĺbov, kože a významne zosilnia svaly. V skutočnosti je okolo kolagénu vytvorená masívna lobingová bublina výrobcov a distribútorov prekrývajúca objektívnu realitu,“ hovorí.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si o produktoch, ktoré propagujú influenceri, myslia odborníci.
  • Odporučili by ich svojim klientom?
  • Oplatí sa siahnuť po kolagénových suplementoch?
  • Dá sa pomocou kolagénu schudnúť?
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164117 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia