Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2024, 11:03
Čas čítania 1:39
Radka Klučárová

Na sexuálnych sliedičov z intrákov v Mlynskej doline reaguje už aj vedenie: Dozvedeli sme sa o tom zo sociálnych sietí

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Vedenie internátov vraj incidenty eviduje a rieši.

Pred pár dňami sme ťa informovali o sexuálnych sliedičoch, ktorí už roky vyčíňajú na bratislavských vysokoškolských internátoch v Mlynskej doline a obťažujú ničnetušiace študentky. O tzv. voyeuroch pre Refresher porozprávala aj sexuologička Danica Caisová.

Študentky ubytované na internátoch v Mlynskej doline už viackrát zaznamenali deviantné správanie zo strany mužov, ktorí ich pozorovali cez okno alebo nahliadli do spŕch a popritom dokonca masturbovali alebo si ich nakrúcali na mobil. 

Že nejde o nič nezvyčajné, potvrdila aj sexuologička. K celej situácii sa neskôr vyjadrilo vedenie internátov, na ktoré sme sa obrátili s otázkami ohľadom nepríjemnej situácie. Z ich vyjadrenia vyplýva, že problém evidujú, jeho riešenie však často komplikujú študenti, ktorí sa na nich s prosbou o pomoc obracajú príliš neskoro.

Odporúčané
Na internátoch v Mlynskej doline vyčíňajú sexuálni sliediči. Študentky sa sťažujú, že si ich nakrúcajú v sprche Na internátoch v Mlynskej doline vyčíňajú sexuálni sliediči. Študentky sa sťažujú, že si ich nakrúcajú v sprche 2. mája 2024, 17:40

„Áno, daný problém evidujeme a z hľadiska bezpečnosti robíme všetko pre to, aby k podobným situáciám neprichádzalo,“ uviedol poverený riaditeľ internátov Bc. Roman Rybjanský.

O incidentoch sa dozvedajú zo sociálnych sietí 

„Na internátoch funguje nonstop SOS linka, kam môžu študenti a študentky kedykoľvek zavolať, špeciálne v prípadoch, keď ide o ich bezpečnosť. Často sa však o incidentoch dozvedáme až s odstupom času zo sociálnych sietí. Incidenty preverujeme aj spätne, no čím neskôr nás kontaktujú, tým menšia je šanca na ich úspešné vyriešenie,“ vysvetlil. 

Voyeura vzrušuje sledovanie neznámej osoby

Voyeuri sú ľudia, ktorých vzrušuje pozorovať neznáme osoby. „Tento typ odchýlky od normy patrí do kategórie typickej pre nekoordinovanosť sexuálneho systému,“ vysvetlila sexuologička Caisová.  „Voyeur sleduje neznámu ženu, ktorá sa sprchuje, prezlieka, natiera telovým mliekom... Skrátka, robí niečo, čo je pre neho z jeho pohľadu sexuálnym podnetom,“ spresnila. Ľudia s takouto odchýlkou sa môžu nachádzať aj medzi vysokoškolákmi. 

Príslušníci menšinovej sexuality sa podľa odborníčky od príslušníkov väčšinovej sexuality nelíšia intelektom, vzdelaním ani kvalitou osobnosti. „Oni majú poruchu v sexualite, ale tá za normálnych okolností spí. Keď nedostane podnet, neaktivuje sa,“ spresnila Caisová.

Včasné kontaktovanie polície

To najlepšie, čo v danej situácii môžu obete sexuálneho obťažovania urobiť, je kontaktovať políciu. V prípade ubytovaných študentov je dôležitým krokom obrátiť sa na vedenie, ktoré bude môcť zakročiť a problém ďalej riešiť. 

Odporúčané
Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY 17. mája 2024, 18:00

Podľa slov vedenia však nejde o štandardný postup zo strany obetí. „Študentku sme sa pokúsili kontaktovať, no zatiaľ neúspešne. Napriek tomu sme v areáli átriových domkov zvýšili hliadky, aby sme podobným prípadom predchádzali. Opätovne však apelujeme na študentov a študentky, aby využívali komunikačné kanály, ktoré sú na to určené. SOS linka funguje nonstop a jej cieľom je bezprostredne riešiť akútne situácie. Študenti majú kontakt na túto linku na dverách v každej izbe na celých internátoch Mlyny UK,“ dodal poverený riaditeľ.

mlynska dolina sprchy internát kupelna wc umývadlá
Zdroj: Mlyny UK
Domov
Zdieľať
Diskusia