Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2024, 10:27
Čas čítania 1:19
Karolína Uličná

„Hitler nebol až taký zlý.“ Oficiálne profily na Twitteri zneužívajú overený odznak na šírenie antisemitizmu

OSOBNOSTI ANTISEMITIZMUS ELON MUSK TWITTER
Uložiť Uložené

S platformou X už prestali spolupracovať významní partneri ako Apple, IBM či Disney.

Podozrivý overený účet na sociálnej sieti X (predtým Twitter) s 35 000 sledovateľmi, ktorý na prvý pohľad zdanlivo pôsobí, akoby patril k oficiálnym organizáciám, otvorene oslavuje Adolfa Hitlera, informuje Vice. Jeho cieľom je vraj otvorená podpora Palestíny v izraelsko-palestínskom konflikte, avšak zdá sa, že to robí len kvôli podpore priameho antisemitizmu.

Účet s názvom Defund Israel Now (odplata Izraelu) zverejnil ukážku z Hitlerovho prejavu s titulkom: „Hitler nabádal nemeckých občanov, aby si pomáhali sami, či už sú bohatí, alebo chudobní. Čo si o tom myslíte?“ Medzitým bol príspevok vymazaný pre porušovanie pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov. „Takže Hitlerovo rozprávanie o stave Nemecka pred 80 rokmi je násilný prejav??? Nič vo videu nebolo ani zďaleka násilné,“ reaguje autor príspevku.

Odkedy X patrí americkému multimiliardárovi Elonovi Muskovi, celý overovací systém stroskotal, a preto sa na tejto sociálnej sieti objavuje čoraz viac podozrivých profilov s overeným odznakom. Každý účet na X môže získať zlatú fajku a vydávať sa tak za oficiálnu organizáciu zaplatením iba niekoľkých stoviek dolárov mesačne. Výnimkou nie je ani profil Defund Israel Now.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Tento profil však šíri antisemitizmus a spochybňuje udalosti druhej svetovej vojny. „Vyrastal som ako Žid v 50. rokoch. Nikdy sme nepočuli slovo holokaust ani plynové komory,“ hovorí post, ktorý zdieľala stránka Defund Israel Now. Ďalší používateľ v komentári sa pripája nezmyselnou úvahou do diskusie: „Hovoria, že všetky telá boli spopolnené. Spopolnenie tela trvá jednu hodinu. Spopolnenie 6 miliónov tiel by trvalo 87 rokov.“

Všetko naznačuje tomu, že X stratil kontrolu nad svojimi používateľmi. Vznikajú tam rôzne antisemitské a nacionalistické skupiny na propagáciu svojich názorov a zo strany sociálnej siete zlyháva regulácia príspevkov.

Na sociálnej sieti X minulý rok v novembri vyslovil súhlas s antisemitským príspevkom aj samotný majiteľ Elon Musk. Autor postu tvrdil, že Židia podporujú nenávisť voči belochom. „Povedal si skutočnú pravdu,“ reagoval Elon. Paradoxne, nedávno navštívil vyhladzovací tábor v Poľsku, kde mal diskutovať na tému antisemitizmu v online priestore. 

Na snímke miliardár Elon Musk (vľavo), ktorý navštívil bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim v pondelok 22. januára 2024. Podnikateľ čelil v uplynulom období kritike za to, že vyslovil súhlas s antisemitskou konšpiračnou teóriou a povolil nenávistné príspevky na svojej sociálnej sieti X.
Na snímke miliardár Elon Musk (vľavo), ktorý navštívil bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim v pondelok 22. januára 2024. Podnikateľ čelil v uplynulom období kritike za to, že vyslovil súhlas s antisemitskou konšpiračnou teóriou a povolil nenávistné príspevky na svojej sociálnej sieti X. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia