Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. januára 2024, 13:19
Čas čítania 0:53
Ondřej Mrázek Karolína Uličná

Spoločnosť Disney stratila práva na svoju najznámejšiu postavu. Nový horor s ňou v hlavnej úlohe príde do kín ešte tento rok

Spoločnosť Disney stratila práva na svoju najznámejšiu postavu. Nový horor s ňou v hlavnej úlohe príde do kín ešte tento rok
FILMY A SERIÁLY HOROR WALT DISNEY
Uložiť Uložené

Spoločnosť Walt Disney stratila práva na pôvodnú verziu Mickey Mouse.

Od 1. januára 2024 má každý umelec právo vytvárať diela s pôvodným Mickeym bez toho, aby ho spoločnosť Disney zažalovala, informoval o tom The Hollywood Reporter.

Platí to však len pre verziu slávneho myšiaka z krátkeho filmu Steamboat Willie z roku 1928, kde bol Mickey trochu viac podobný potkanovi a nerozprával. Jeho modernejšia verzia, ako ju pozná väčšina dospelých a najmä detí, zostane zatiaľ nedotknutá.

Zákony USA umožňujú uchovávať autorské práva 95 rokov. V prípade spoločnosti Disney ich však Kongres niekoľkokrát predĺžil. Tieto opatrenia sa postupne začali posmešne nazývať zákon o ochrane Mickey Mousa. Pritom to nie je tak dávno, čo vypršali autorské práva na postavičku Medvedíka Pú. Tento rok sa k nemu pridá aj Tigrík.

Nový film aj hra

Filmári, pochopiteľne, neváhajú využiť pôvodného Mickeyho pre svoje diela a na marec bol ohlásený nový horor s názvom Mickeyho pasca na myši. Minulý rok tak do kín vstúpil horor Medvedík Pú: Krv a med, z ktorého kvalít si väčšina ľudí dodnes robí srandu. Myšia pasca bude mať v tomto smere pravdepodobne rovnaký osud.

Popri novom filme sa pripravuje aj hororová kooperatívna hra s názvom Infestation 88, ktorej cieľom je podľa tvorcov spojiť nostalgiu a hrôzu. Za dielom stojí štúdio Nightmare Forge, ktoré údajne tvoria herní veteráni.

Budúci rok vyjde o niečo zaujímavejší kúsok, štylizovaná čiernobiela strieľačka Mouse, inšpirovaná pre zmenu legendárnymi hrami Doom a Cuphead.

Domov
Zdieľať
Diskusia