Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2023, 8:21
Čas čítania 1:28
Dominik Vetrák

Nevieš, čo hrať? Mind-fu*kový Entropy Centre je nástupcom legendárneho Portalu s úžasnými hádankami a sci-fi príbehom

Nevieš, čo hrať? Mind-fu*kový Entropy Centre je nástupcom legendárneho Portalu s úžasnými hádankami a sci-fi príbehom
Zdroj: Playstack
TECH ENTROPY CENTRE TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Ak niekomu chýba Portal a jeho originálny sci-fi príbeh, Entropy Centre ho poteší ako už dávno žiadna iná hra. Navyše je veľmi lacná.

Portal 1 a 2 od Valve sú už dávno legendárne hry, ktoré mali dostať ďalšie pokračovania pred mnohými rokmi. Valve sa toho však nechytilo, a tak sa amatérsky vývojár Daniel Stubbington so svojím jednočlenným štúdiom Stubby Games pustil do tvorby duchovného nástupcu.

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Daniel vyvíjal titul Entropy Centre počas víkendov a večerov popri svojej normálnej práci, no keď spoločnosť PlayStack vyskúšala jeho demo, okamžite mu dali financie na to, aby ju dokončil.

Entropy Centre sa nakoniec stalo jednou z najlepších indie hier minulého roka s vtipnými dialógmi, originálnym sci-fi príbehom s viacerými podarenými zvratmi, prepracovanými hádankami a nádherným vesmírnym prostredím.

entropy centre
Zdroj: Playstack

Na začiatku hry sa hlavná postava Aria zobúdza na opustenej a spustošenej vesmírnej stanici. Nič si nepamätá a navádza ju až hovoriaca zbraň, ktorá má úplne iné vlastnosti ako Portal gun z legendárnych hier Portal, ale slúži na rovnaké účely – riešenie logických hádaniek a premiestňovanie sa cez prekážky.

Vďaka zbrani hráč dokáže vracať čas vybraných predmetov, takže ak zdvihne kocku a hodí ju do idúceho výťahu, môže ju následne privolať späť po dráhe, akou šla smerom hore. Je to unikátny herný mechanizmus, ktorý dovoľuje hráčom stať sa kreatívnymi a riešiť hádanky viacerými možnými spôsobmi.

Ešte viac ako hádanky zaujmú skvelo napísané dialógy medzi hlavnými postavami a prekvapivý príbeh. V jeho jadre je Entropy Centre, vesmírna stanica nad planétou Zem, ktorá pomocou energie získanej z vyriešených hádaniek dokáže vrátiť Zem do minulosti.

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Ak teda planétu zničí asteroid, zamestnanci centra ju vedia vrátiť v čase o niekoľko rokov a pripraviť všetko potrebné na odvrátenie apokalypsy. Niečo sa však pokazí, centrum je prázdne a Zemi hrozí totálny zánik. Je na hráčovi, aby zistil, čo sa na stanici stalo, prečo nemá žiadne spomienky a ako zabrániť koncu všetkého. 

entropy centre
Zdroj: Playstack

Entropy Centre je duchovným nástupcom Portalu azda v každom aspekte, ktorý si herní recenzenti a hráči zamilovali. Z nejakého dôvodu však médiá túto hru tak trochu odignorovali a nedostala sa medzi toľkých hráčov, koľkých si zaslúžila. Je obzvlášť obdivuhodné, že ju celú vymyslel, naprogramoval a vytvoril jediný vývojár.

Entropy Centre sa dá kúpiť za 25 eur na PC, Switch, PS4/PS5 či konzoly Xbox. Na Steame a v e-shope pre Nintendo Switch práve prebiehajú akcie, keď sa dá hra kúpiť za 10 eur. Jej prejdenie zaberie cca 10 hodín. 

Domov
Zdieľať
Diskusia