Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2023, 16:00
Čas čítania 2:26
Dominik Vetrák

One Piece je najnovší hit od Netflixu. Občas je zábavný a zamiluješ si postavy, občas ti za ne bude trápne

One Piece je najnovší hit od Netflixu. Občas je zábavný a zamiluješ si postavy, občas ti za ne bude trápne
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ONE PIECE
Uložiť Uložené

O čom je One Piece, aké má slabiny a prečo sa oplatí vidieť?

One Piece je slávna japonská manga, podľa ktorej vzniklo nemenej slávne anime. Tento príbeh tvorcovia neukončili ani po takmer 30 rokoch od prvej kapitoly. Netflix na ukončenie príbehu však čakať nebude a už teraz spracoval začiatok ôsmimi epizódami v hranom formáte. Seriál sa na Netflixe okamžite stal obrovským hitom.

Odporúčané
Tvorca The Last of Us vytvoril nových Pirátov Karibiku: Nechápem, ako nám ho v Disney mohli schváliť Tvorca The Last of Us vytvoril nových Pirátov Karibiku: Nechápem, ako nám ho v Disney mohli schváliť 8. septembra 2023, 12:24

Kráľ pirátov

One Piece je o tínedžerovi Monkey D. Luffym, ktorý sa chce stať kráľom pirátov. Dosiahne to nájdením bájneho pokladu slávneho kráľa pirátov Gol D. Rogea. Ani 20 rokov po jeho smrti však nikto nevie, kde poklad ukryl, a viacerí si myslia, že je vymyslený. Luffy sa však nevzdáva, no najprv musí nájsť svoju pirátsku družinu.

Dá sa dohromady so zlodejkou Nami, s lovcom pirátov Zorom a ďalšími, ktorí mu kryjú chrbát. Diváci sa v príbehu môžu tešiť na klasické pirátske dobrodružstvá, bitky, prestrelky, okázalú akciu aj klasickú zradu. 

One Piece
Zdroj: Netflix

Luffy a jeho družina v seriáli postupne čelia viacerým nepriateľom. Niektorí z nich, rovnako ako Luffy, majú magické schopnosti. Tie získali po zjedení diabolského ovocia. Luffy tak spraví ešte ako dieťa a výsledkom je, že je celý ako z gumy a dokáže sa naťahovať ako Mr. Fantastic z Marvelu. 

Nami je zase skvelá bojovníčka a taktička, no a Zoro bojuje s tromi mečmi naraz. Ich prvým veľkým nepriateľom je klaun Buggy, ktorý sa dokáže rozdeliť na desiatky častí a znovu sa dať dohromady. Spôsob, akým sa s ním však hrdinovia vyrovnávajú, je celkom trápny.

Niektoré scény sú nechcene trápne

Jeho oddelené časti uzatvoria do truhlíc, odkiaľ sa nedokážu dostať (truhlice sú len zaklopené a nemajú žiadne zámky). To, že niekoľko sekúnd predtým dokázali časti jeho tela lietať vo vzduchu a udierať veľkou silou, už odrazu nehralo rolu.

One Piece
Zdroj: Netflix

Je to element z mangy/anime, ktorý mali tvorcovia pri transformácii do hranej podoby zmeniť. Zatiaľ čo v anime fungovať môže, v tom hranom takéto scény pôsobia ako päsť na oko. Rovnako ako nekonečné Luffyho omieľanie o tom, že bude kráľom pirátov a že sa volá Monkey D. Luffy.

Smiešne vyzerala aj scéna, v ktorej zahodil poklad a ohrozil nielen vlastný, ale aj život svojich parťákov, lebo jeho slamený klobúk ostal ležať na zemi. Iste, klobúk pre neho predstavuje najdôležitejšie hodnoty jeho života a pripomína mu jeho otcovský vzor, ale riskovať preň celý život je úplne smiešne. A taký One Piece od Netflixu občas je.

Nechcene smiešny a trápny, pretože jeho tvorcovia preniesli na obrazovky prvky, ktoré fungujú v anime alebo mange (respektíve v tých formátoch až tak „nebolia“), ale nie v hranej podobe. 

One Piece
Zdroj: Netflix

Postavy si divák hneď obľúbi a poteší aj akcia

Neduhy vynahrádzajú zaujímavé postavy, ktoré divákovi prirastú k srdcu od začiatku. Divák sa dokáže naladiť na odľahčenú atmosféru seriálu, aj keď často pôsobí len ako rozprávka pre deti.

Namiesto zabíjania nepriateľov, ktorí ohrozujú životy hrdinov, ich len odhodia nabok ako v Looney Tunes animáku z 90. rokov. Samotní záporáci pôsobia skôr ako karikatúry veľkých zloduchov. Majú všetky predispozície na to, aby v ich scénach zavládol teror, ale so situáciou naložia ako úplní diletanti.  

One Piece
Zdroj: Netflix

Na seriál sa aj napriek tomu všetkému dobre pozerá, keďže má väčší rozpočet a odohráva sa v kvalitnom pirátskom prostredí s peknými kulisami a kostýmami. Celkom sa podarili aj akčné scény, a aj keď herci nie sú špičkoví, na takú „oddychovku od Netflixu“ hravo stačia. 

One Piece má v sebe opojnú atmosféru veľkého dobrodružstva a nesie so sebou prísľub množstva originálnych a unikátnych postáv. Príbeh a konanie postáv je však občas až príliš naivné, detinské a ploché.

Možno sa to v ďalších častiach a sériách zmení, keď sa príbeh viac rozvinie, ale zo začiatku je to niečo, čo musia náročnejší diváci prehryznúť. Ak to zvládnu, čaká ich sympatická partia hrdinov, pirátov a záporákov, na ktorých ďalšie dobrodružstvá sa nedá netešiť. 

One Piece
Zdroj: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia