Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. augusta 2023, 9:00
Čas čítania 2:05
Ema Stanovská

5 udalostí, ktoré najviac ovplyvňujú osobnosť človeka: rozchod zlepšuje svedomitosť, po svadbe strácame otvorenosť

ZDRAVIE VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Tím nemeckých a švajčiarskych vedcov preskúmal 44 štúdií, ktoré mapovali, ako sa menili osobnostné črty pred najvýznamnejšími udalosťami v živote človeka a po nich.

Ešte donedávna psychológovia tvrdili, že osobnosť je nemenná a vlastnou snahou ju nedokážeme ovplyvniť. Ak sa narodíš ako introvert, ostaneš ním do konca života. Neskôr sa však ukázalo, že toto tvrdenie je mýtus.

Ak sa rozhodneš zmeniť svoje myšlienky a správanie natoľko, že si vytvoríš nový zvyk, toto tvoje „nové ja“ môže viesť až k zmene osobnosti. Rovnaký efekt môžu spôsobiť aj významné životné udalosti, ako je svadba, rozchod či úmrtie blízkeho. Vedcom sa teraz podarilo identifikovať, ktoré z nich majú na našu osobnosť najväčší vplyv.

Model „veľkej päťky“

Na charakteristiku osobnosti psychológovia využívajú v súčasnosti najuznávanejší model „veľkej päťky“ (Big Five model), ktorý sa skladá z piatich charakteristík.

Otvorenosť: novým zážitkom, myšlienkam a ľuďom. Tým viac si otvorený, tým máš silnejšiu predstavivosť, si emocionálny, dobrodružný a ochotný spochybňovať autority a tradície.
Svedomitosť: určuje, do akej miery sa pridŕžaš poriadku a zadaným úlohám. Svedomití ľudia sú pracovití, disciplinovaní a málo spontánni.
Extroverzia: týka sa spoločenskosti a zhovorčivosti, vyjadruje, do akej miery ťa láka vzrušenie a spoznávanie nových ľudí.
Prívetivosť: nakoľko vieš byť empatický, dôverčivý, srdečný a ohľaduplný.
Neurotizmus: ukazovateľ emocionálnej stability. Vysoko neurotickí ľudia majú tendenciu pociťovať negatívne emócie, ako je hnev, stres, strach či vina. Typické sú aj náhle zmeny nálad.

Tím nemeckých a švajčiarskych vedcov minulý rok preskúmal 44 štúdií, ktoré mapovali, ako sa menili tieto osobnostné črty pred najvýznamnejšími udalosťami v živote človeka a po nich. Štúdie zahŕňali celkovo 121 187 účastníkov, z nich takmer všetci pochádzali zo západných krajín. Výsledky svojej vedeckej práce zverejnil minulý mesiac Európsky žurnál osobnosti.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Autori sa zamerali na desať životných udalostí: vstup do nového vzťahu, svadba, narodenie dieťaťa, rozchod, rozvod, ovdovenie, promócia, nástup do prvého zamestnania, nezamestnanosť a odchod do dôchodku.

Sobáš vedie k menšej otvorenosti

Po analýze týchto údajov zistili, že k najväčším zmenám osobnosti vedie najmä päť udalostí – promócie, prvé zamestnanie, nový vzťah, manželstvo a rozvod. Po začatí nového vzťahu, ale zároveň aj po rozvode začali byť ľudia viac svedomití, poslušní a disciplinovaní. Rovnaký účinok malo aj prvé zamestnanie.

Sobáš viedol k menšej otvorenosti, a to z dôvodu, že ľudia sa po ňom stali predvídateľnejšími a mali väčšiu averziu voči zmenám. Promócie zas znížili neurotizmus – účastníci boli po nich pokojnejší a sebavedomejší.

Zmeny boli pomerne malé, ale podľa vedcov časom nadobúdajú väčšie rozmery.

„Môžu to byť drobné zmeny, ale keď sa nahromadia za dlhší čas, môžu mať veľký vplyv a význam. Udalosti, ktoré sme v štúdii skúmali, často spôsobia v živote človeka dlhodobé zmeny a ovplyvnia aj bežné zvyky. Niektoré z udalostí by teda mohli viesť ku kumulatívnej zmene v priebehu rokov alebo dokonca desaťročí,“ konštatujú vedci v štúdii. 

Zaujímavé je, že psychológovia si myslia, že naša osobnosť má tendenciu sa časom zlepšovať. To znamená, že s pribúdajúcimi rokmi sa stávame extrovertnejšími, príjemnejšími a svedomitejšími a menej neurotickými.

Osobnosť a mozog v starobe

Výskumníci z Americkej psychologickej asociácie tento rok zistili aj to, že určité osobnostné črty môžu ovplyvniť zdravie nášho mozgu.

Zo štúdie, v rámci ktorej skúmali údaje 2000 ľudí za takmer 20-ročné obdobie, vyplynulo, že svedomitým osobám hrozí oveľa nižšie riziko vzniku demencie v neskoršom veku. Na druhej strane neurotickým jedincom hrozil skorý kognitívny pokles, teda zhoršenie schopnosti učenia, pamäti či myslenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia