Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. augusta 2023, 12:30
Čas čítania 7:40
Jakub Paulík

Juraj Višný bol prvým československým majstrom kulturistiky. Hollywood mal na dosah ruky

REFRESHER JURAJ VIŠNÝ KULTURISTIKA
Uložiť Uložené

Prvým Supermanom v americkej kinematografii mohol byť rodák z Bratislavy. Nechýbalo vôbec veľa.

Juraj Višný sa v roku 1968 stal prvým majstrom kulturistiky v Československu a jedným z hlavných priekopníkov tohto športu v našich končinách. Podobne ako Arnold Schwarzenegger sa tiež venoval herectvu a mohol sa stať prvým americkým Supermanom.

V roku 1973, počas veľkej cesty po USA, Arnolda Schwarzeneggera dokonca stretol pri cvičení. „Zastavili sme sa u Kena Wallera v jeho činkárni, kde cvičili všetky vtedajšie esá. Bol tam Arnold, Franco Columbu, Dave Draper, Lou Ferrigno a Frank Zane. Zaujímavé však je, že na to, aby sme sa na nich mohli pozerať, sme museli každý zaplatiť 3 doláre. To však vtedy bola veľká suma. Napríklad za hotel na Floride za 3 osoby na jednu noc sme platili 10 dolárov, takže si to viete porovnať. A ak by sme sa chceli s nimi odfotiť, zacvakali by sme ešte viac,“ zaspomínal si prvý československý majster v kulturistike.

Višný po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie v roku 1968 s rodinou emigroval do Švajčiarska. Hollywoodsky projekt, v ktorom mal hrať Supermana, po vpáde vojsk, nanešťastie, upadol do zabudnutia. Višný však vo Švajčiarsku našiel uplatnenie ako architekt. Aj keď sa už v zahraničí súťažnej kulturistike nevenoval, tomuto športu zostal verný dodnes, keď má už 86 rokov.

Odporúčané
Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy 3. decembra 2023, 16:30

Prečítaj si aj rozhovor s Radom Pagáčom, ktorý odcestoval do USA a založil si v Kalifornii vlastné fitnescentrum. Ak ťa bavia články zamerané na kulturistiku a zdravý životný štýl, podpor nás tým, že sa pridáš do klubu Refresher+.

Juraj Višný s misskami na bývalom kúpalisku Lido (rok 1968). Záber fotil Višného dobrý kamarát Laco Bielik.
Juraj Višný s misskami na bývalom kúpalisku Lido (rok 1968). Záber fotil Višného dobrý kamarát Laco Bielik. Zdroj: Archív – Laco Bielik

Keď neboli činky, musel cvičiť aj s ťažkým vysávačom a vedrom piesku

Juraj Višný sa narodil v roku 1937 v Bratislave, kde na Slovenskej vysokej škole technickej vyštudoval architektúru. Až do emigrácie v roku 1968 pracoval v Slovenskom národnom divadle ako architekt. S posilňovaním začal v roku 1957, keď mal 19 rokov. Pri svojej výške 186 centimetrov vážil vtedy len asi 68 kilogramov, a tak dostal výsmešnú prezývku Bocian.

Už po prvých troch mesiacoch cvičenia (pozri fotografie nižšie) sa Višného telo zmenilo na nepoznanie. Miesto vychudnutého študenta architektúry stál pred ľuďmi mladý muž s výraznými svalovými rysmi. Okrem cvičenia s činkami sa v tom čase venoval aj veslovaniu a volejbalu, pričom pretekársky hrával za Červenú hviezdu Bratislava až do roku 1963.

Na fotografii vpravo má Juraj Višný 21 rokov.
Na fotografii vpravo má Juraj Višný 21 rokov. Zdroj: Archív – Juraj Višný
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 143114 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké robil Juraj Višný vo svojich kulturistických začiatkoch chyby.
  • S čím cvičil a ako vyzerala jeho netradičná strava, pri ktorej vypil 10 surových vajec.
  • Aké mu robila pre cvičenie problémy Verejná bezpečnosť.
  • Ako spoznal Sylvestera Stallona.
  • Ako sa mohol Višný dostať do Hollywoodu.
Domov
Zdieľať
Diskusia