Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. júla 2023, 21:00
Čas čítania 3:29
Dominik Vetrák

RECENZIA: Mission: Impossible 7 – Odplata

RECENZIA: Mission: Impossible 7 – Odplata
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY MISSION: IMPOSSIBLE 7
Uložiť Uložené

Dead Reckoning sa nechytá na M:I – Fallout, ale stále ide o skvelý akčný blockbuster.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 je okrem skvelého filmu zároveň aj sklamaním. Stále je to skvelý akčný blockbuster, ale na predošlú časť s názvom Fallout sa nechytá.  

Nudný, generický záporák a prekomplikovaný príbeh

Môže za to príliš chaotický a nezaujímavý príbeh, v ktorom hlavnú rolu zastáva umelá inteligencia ako záporák dvojfilmu (druhú časť priamo nadväzujúcu na tento film uvidíme v kinách budúci rok). Koncept umelej inteligencie, ktorá sa vzoprie svojim pánom, je nesmierne obohraný a generický.

Odporúčané
Lukáš pracoval s Tomom Cruiseom na Mission Impossible 7. „Každý v jeho tíme musí makať na 110 %,“ hovorí kaskadér (Rozhovor) Lukáš pracoval s Tomom Cruiseom na Mission Impossible 7. „Každý v jeho tíme musí makať na 110 %,“ hovorí kaskadér (Rozhovor) 11. júla 2023, 12:30

Je preto náročné pochopiť, prečo scenárista a režisér Christopher McQuarrie vybral ako záporáka dvojice filmov práve AI. Volá sa Entita, nemá tvár, hlas a zatiaľ ani žiadne motivácie. Robí len zle a celý svet sa naháňa za tým, kto ju získa. Scenár si tu pripisuje ďalšie klišé, keď namiesto snahy o zničenie AI, ktorá má potenciál zničiť celé ľudstvo, sa ju radšej riskantne snažia všetci ovládnuť. 

MIssion Impossible
Zdroj: Paramount Pictures

Do toho vstupuje Ethan Hunt (Tom Cruise) a jeho tím vo filme, ktorý má za úlohu aj to, aby prilákal nových divákov. Režisér McQuarrie sa v niekoľkých scénach snaží nováčikom v kinách vysvetliť, čo je to vlastne IMF, aká je ich rola v ochrane sveta a ako asi fungujú.

Zároveň sa siedmu časť snažil premostiť s úplne prvou, keď povolal postavu Kittridgea, ktorá sa v sérii neobjavila 26 rokov. Kittridge by možno fungoval ako cameo postava a žmurknutie pre fanúšikov, ale jeho rozšírená rola vo filme nemá žiadne opodstatnenie a rýchlo prestane baviť.

Rovnako rýchlo prestala baviť aj zápletka okolo umelej inteligencie. Jednotlivé postavy sa dookola vracajú k tomu, prečo je nebezpečná, kto všetko po nej ide a čo odomykajú dva kľúče, za ktorými sa všetky postavy celý film naháňajú. Ešte pred polovicou filmu sme si však uvedomili, že nám je to úplne jedno a jediné, čo chceme, je, aby sa postavy rozhýbali a prestali hovoriť.

mission impossible
Zdroj: Paramount Pictures

Dlhé dialógy a chýbajúce emócie

Niektoré dialógy boli totiž až zbytočne dlhé a len komplikovali už aj tak komplikovaný dej, v ktorom je až príliš veľa vrstiev (kto koho zradil, kto má aké ciele a podobne). Je to nepochybne najslabší McQuarrieho scenár a príbeh.

Odporúčané
Mission Impossible 7 stojí už takmer 300 miliónov dolárov. Film nie je ani po rokoch dokončený, no Tom Cruise doň pridal ponorku Mission Impossible 7 stojí už takmer 300 miliónov dolárov. Film nie je ani po rokoch dokončený, no Tom Cruise doň pridal ponorku 12. apríla 2022, 9:30

Filmu chýba emotívna zložka a lepšie vzťahy medzi postavami, ktoré sa akoby vôbec nikam v rámci takmer trojhodinového filmu neposunuli. Aj v scénach, ktoré majú v divákovi vyvolať nejaké city, sa to takmer vôbec nedarí. Film si totiž nenašiel čas, aby zobrazil útrapy postáv a to, ako spracúvajú jednotlivé udalosti.

Ethan Hunt je stále sympatický hrdina, ktorému nejde nefandiť, a Benji má stále podarené hlášky, no Luther je tu tak trochu navyše (až na úvodné sekvencie tu nemá čo robiť a ani povedať). Ilsa má len minimum dialógov a tvorcovia ju úplne odstavili. Jej priestor venovali postave Grace, ktorú úžasne stvárnila Hayley Atwell. Grace je talentovaná zlodejka, ktorá však nemá veľké skúsenosti s bitkami či prácou špiónov.

Mission: Impossible
Zdroj: Paramount Pictures

Hayley Atwell je bohyňa

Vďaka tomu majú jej dialógy a scény s Ethanom úplne inú a sviežu dynamiku, keďže Grace občas nevie, čo má robiť, respektíve na nej vidno strach a nervozitu. Hayley Atwell je navyše neuveriteľne charizmatická a nádherná žena, na ktorú sa úžasne pozerá. S Ethanom majú uveriteľný a zábavný vzťah a ide o najlepšiu novú postavu v sérii od pridania Ilsy Faustovej v podaní Rebeccy Ferguson. Skvelý ansámbel ženských postáv uzatvára tichá Paris (Pom Klementioff zo Strážcov galaxie). 

Na druhej strane záporáka Gabriela (Esai Morales) tvorcovia dostatočne nerozvinuli. Slúži umelej inteligencii, no počas vyše dvaapolhodinovej stopáži sa divák nedozvie, prečo to vlastne robí a aké presne má napojenie na Ethana Hunta. 

Odporúčané
Tom Cruise a režisér Mission: Impossible - Fallout potvrdili ďalšie dva filmy. Uvidíme ich v roku 2021 a 2022 Tom Cruise a režisér Mission: Impossible - Fallout potvrdili ďalšie dva filmy. Uvidíme ich v roku 2021 a 2022 15. januára 2019, 9:45

Našťastie to, čo sériu zdobí už od jej začiatku, tu aj naďalej výborne funguje. Na začiatku filmu srší zo scén napätie a je problematické odlepiť oči od plátna. McQuarrie tu sleduje dve dejové línie. Huntov tím sa na letisku rozdelí a každý dostane inú, nečakanú úlohu.

Mission Impossible 7
Zdroj: Paramount Pictures

Stále skvelo nakrútené, napínavé a dokonale odprezentované

Agenti tak improvizujú, čo vytvára napínavé scény. Nervozite na scéne pridáva aj podarený hudobný sprievod skladateľa Lornea Balfea, ktorý upravuje základné motívy soundtracku série a pridáva k nim nové elementy, vďaka čomu hudba nikdy nenudí. 

Nenudí ani akcia, hoci nie je taká originálna, okázalá a nenesie v sebe taký wow faktor ako v predošlých častiach. Nevieme, čím to je, ale vidieť Toma Cruisea skákať z hory na motorke už nespôsobuje taký adrenalín ako kedysi. Možno je to chyba propagačnej kampane, ktorá tieto scény a kaskadérske kúsky rozoberá mesiace, respektíve aj rok pred premiérou. 

Mission: Impossible
Zdroj: Paramount Pictures

Skvelá akcia, hudba a sekvencia v Ríme

McQuarrie si pre divákov v kinách prichystal aj niekoľko prekvapení a podarených akčných scén, ktoré neboli v traileri, ale nedokážu sa vyrovnať veľkým kaskadérskym kúskom. Azda najlepšou sekvenciou je automobilová naháňačka v Ríme, z ktorej srší kreativita a humor. Nakrútili ju spôsobom, ktorý divákovi vyráža dych a núti ho zoširoka sa usmievať na plátno a naplno si užívať vynikajúce kamerové prelety a drobné detaily na postavách. 

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 je tak ďalším výborným akčným filmom. V rámci série však zďaleka nedosahuje kvalít najlepších častí a dokonca nie je ani lepší ako tohtoročný Extraction 2 či John Wick 4.

Ak od nového Mission Impossible niekto čaká kvalitne nakrútenú akciu, výborné herecké výkony, napínavé bitky, naháňačky a do toho veľmi trefný humor, bude v kine spokojný. Veľmi zjednodušene povedané, divák môže očakávať béčkovejší M: I – Fallout. Aj to je však hodné ôsmich bodov z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia