Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
30. marca 2023, 9:00
Čas čítania 1:25
Richard Balog

Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné

Takto skvelo môže vyzerať rekonštrukcia a prístavba rodinného domu, ktorý má viac ako 100 rokov. Českí architekti dokázali nemožné
Zdroj: Studio Flusser
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Južné svahy prvých veľkých predmestí Prahy už odnepamäti lákali na noblesné rezidenčné bývanie. Táto prvorepubliková vila dostala novú tvár a vyzerá božsky.

Dlhodobo obdivujeme prácu slovenských a českých architektov, ktorých projekty pravidelne predstavujeme, a inak tomu nebude ani dnes, keď si ukážeme rekonštrukciu a prístavbu rodinného domu s viac ako 100-ročnou históriou. Úžitková plocha vily predstavuje 175 štvorcových metrov, ktoré architekti využili. 

Prvorepubliková vila na predmestí Prahy nevyzerala na prvý pohľad ako noblesné bývanie, ale vďaka odhodlaniu a práci architektov zo štúdia No Architects dnes vyzerá božsky. Architekti pritom zvolili trochu odlišný postup, ako je zvykom. Dom vyčistili, upravili a neskôr zjednotili nesúmerné miesta. Všetky priestory upravili na mieru klienta, ale s citlivým prístupom k samotnej stavbe aj prostrediu, kde sa nachádza. 

Odporúčané
FOTO: Slovenský luxus za niekoľko miliónov eur. Pozri si rodinný dom s bazénom aj tenisovým kurtom zo Stupavy FOTO: Slovenský luxus za niekoľko miliónov eur. Pozri si rodinný dom s bazénom aj tenisovým kurtom zo Stupavy 21. marca 2023, 11:00
Prvorepubliková vila na predmestí Prahy dnes vyzerá božsky.
Prvorepubliková vila na predmestí Prahy dnes vyzerá božsky. Zdroj: Studio Flusser

Južné svahy prvých veľkých predmestí Prahy už odnepamäti lákali na noblesné rezidenčné bývanie. Ľudia si tu budovali veľkolepé domy v historických slohoch z dôvodu, že túžili po pocite, akoby tu boli odjakživa. Aby s nimi mohli zapustiť korene aj oni a ich rodiny.

Dnes je tento pôvodný sen skutočnosťou. Vily tam stoja viac ako storočie, vyrástol v nich rad generácií a môžu aj ďalšie, keďže dnes je možné tieto domy zatepliť, osadiť v nich tepelné čerpadlo s podlahovým vykurovaním a podobne, vďaka čomu sa predĺži ich životnosť. Dobovým kritikom by asi v súčasnosti v tomto ohľade spadla sánka. 

Okrem kompletnej technickej modernizácie architekti upravili dispozíciu, dom rozšírili o prístavbu v pôvodnom duchu o ďalšie dve izby a kúpeľňu a nechýba ani priame prepojenie kuchyne so záhradou, ktoré patrí k vyhľadávaným štandardom. 

V interiéri dominuje zámer o vcítenie do pôvodnej architektúry zo začiatku 20. storočia, pričom tím architektov umne zakomponoval vlastnú víziu o bývaní aj lásku klientov k japonskej a britskej kultúre. Veľmi nás baví kombinácia drevených prvkov s lesklou povrchovou úpravou s jemnými pastelovými farbami a umeleckými doplnkami. Čerešničkou sú špeciálne dvere do detského sveta fantázie, kam môže ísť každý dospelý len pokorne na kolenách. Ide o poctu pôvodným stavebníkom.

Pozri si galériu fotografií od Studio Flusser, vďaka ktorej získaš dokonalú predstavu o tomto noblesnom rodinnom bývaní s dušou v Prahe. 

Prvorepubliková vila na predmestí Prahy dnes vyzerá božsky.No ArchitectsNo ArchitectsNo Architects
Zobraziť galériu
(33)

P. S. Minulý mesiac sme v článku predstavili projekt veľkometrážneho bytu pre mladú rodinu s deťmi z portfólia ateliéru No Architects, ktorý si získal naše srdcia vďaka originálnym farebným riešeniam aj množstvu nábytku vyrobeného na mieru. 

Odporúčané
FOTO: Elegantné mestské bývanie so súkromným ateliérom, ktoré nájdeš len pár krokov od Karlovho mosta. Stojí 700-tisíc eur        FOTO: Elegantné mestské bývanie so súkromným ateliérom, ktoré nájdeš len pár krokov od Karlovho mosta. Stojí 700-tisíc eur 18. marca 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia