Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. marca 2023, 20:49
Čas čítania 1:47
Jakub Paulík

FOTO: Prvé zábery z filmu o Mikulášovi Černákovi. Mafiána hrá Milan Ondrík

FILMY A SERIÁLY MIKI MIKULÁŠ ČERNÁK PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Filmu sa dočkáme v roku 2024.

Slovenskí filmári zajtra 22. marca 2023 ukončia prvú fázu natáčania očakávaného trileru MIKI, ktorého ústrednou postavou bude doživotne odsúdený mafiánsky bos Mikuláš Černák. O réžiu filmu sa postaral Jakub Kroner, ktorý pracuje aj na pokračovaní úspešného filmu Lóve s Vladimírom Furdíkom alias Night Kingom.

„Film MIKI je pre mňa príležitosťou priniesť divákom film o antihrdinovi, hlave organizovaného zločinu deväťdesiatych rokov. Navyše – čo sa vo filmovom svete cení – na základe skutočných udalostí,“ povedal o nakrúcaní režisér.

Odporúčané
10 záberov z histórie slovenskej mafie. Mikuláš Černák sa z koňa vysmieval policajtom a Žaluď poslal na novinára gorilu 10 záberov z histórie slovenskej mafie. Mikuláš Černák sa z koňa vysmieval policajtom a Žaluď poslal na novinára gorilu 10. mája 2022, 12:30

Scenár filmu napísal Miro Šifra (Rédl, Zrádci, Červený kapitán), ktorý pri svojej práci vychádzal okrem iného z informácií, ktoré mu povedal väznený Černák. Spoločne pretelefonovali desiatky hodín a Mikuláša Černáka aj niekoľkokrát navštívil vo väzení.

„Plne si uvedomujem, že som napísal film o mužovi, ktorý má prsty v smrti desiatok ľudí. Nechcel som pritom budovať kult jeho osobnosti ani jeho činy ospravedlňovať. Pristupoval som však k nemu bez predsudkov – chcel som totiž pochopiť, čo jeho príbeh hovorí o Slovensku, v ktorom som vyrastal aj ja sám,“ povedal scenárista, ktorý sa narodil v susednej dedine, od tej Černákovej vzdialenej zhruba 10 kilometrov.

Milan Ondrík ako Mikuláš Černák (druhý sprava).
Milan Ondrík ako Mikuláš Černák (druhý sprava). Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Bosa bosov“ si zahral Milan Ondrík

Hlavnú postavu vo filme stvárnil talentovaný herec Milan Ondrík (Tieňohra, Nech je svetlo). Ten tvrdí, že ho možnosť hrať mafiánskeho bosa Černáka ako herca oslovila. S Mikulášom Černákom sa v priebehu natáčania dvakrát stretol a okrem toho si z verejne dostupných zdrojov naštudoval množstvo informácií. Kvôli tomu, aby stvárnil mafiána čo najdôveryhodnejšie, začal viac posilňovať a nabral svalovú hmotu.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

„Nechcel som všetko nechávať na masky či kostýmy, ktoré sú, mimochodom, skvelé. Ale nenakrúcame dokument. Takže som k tej postave pristúpil po svojom. Nekopírujem svoj predobraz, ale stvárňujem filmovú postavu. Akokoľvek negatívna tá postava je, musím ju ako herec pochopiť a obhájiť. Inak by som nebol dobrý herec. A Miro Šifra napísal vynikajúci scenár, o ktorý som sa mohol oprieť,“ povedal Ondrík.

Postavu Černákovho brata si zahral Michal Kubovčík, ich mamu hrá Anna Javorková a Černákovu manželku stvárni Rebeka Poláková. Vo filme si ďalej zahrajú herci ako Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Petra Vajdová, Ivan Vojtek, Juraj Loj, Jakub Kuka, Miro Beňuš, Matěj Hádek či Marek Fučík. Nakrúcanie trileru MIKI sa skončí v decembri 2023. Prví diváci by ho mali uvidieť v máji budúceho roka.

Milan Ondrík ako Černák.
Milan Ondrík ako Černák. Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Vo filme zrejme uvidíme Černáka ešte ako autobusára

Oficiálna synopsa opisuje Černáka ako muža, ktorý bol pôvodným povolaním šofér autobusu. Príbeh trileru MIKI sa tak zrejme zameria na Černákov život práve od tohto obdobia, keď sa ešte živil ako radový občan.

Mikuláš Černák môže v roku 2023 ako doživotne odsúdený väzeň požiadať po 25 rokoch za mrežami o podmienečné prepustenie. Vyjadril sa však, že to zatiaľ nemá v pláne. Na Slovensku súdy doposiaľ z väzenia neprepustili žiadneho doživotne odsúdeného väzňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia