Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
18. marca 2023, 15:15
Čas čítania 1:50

Na rap organizátori tento rok zabudli. Ceny Radio_Head Awards 2022 získala Para či posledný album Mekyho Žbirku

Kategória:
Hudba
Uložiť Uložené

Organizátori tento rok prvýkrát udelili aj mimoriadne ocenenie. Získal ho festival Slovenská Tepláreň.

Poslucháči i hudobní experti rozhodli o cenách Radio_Head Awards 2022. Ocenenie Rádia_FM pre slovenskú hudbu v piatok (17. 3.) večer udelili napríklad poslednému albumu Mira Žbirku, ale aj skupine Para za singel To okolo nás. Informovalo o tom RTVS.


„Ocenenie si odniesli aj Modré hory za nahrávku Čudne slávni, Objavom roka sú Berlin Manson a Debut roka nahrala mladá producentka IAmNt. Ďalší z mladých talentov, projekt Dis Is Markéta, si odniesol aj Ocenenie Nadácie Advance Investments, ktorá svoju cenu udeľovala už po desiatykrát,“ uviedla intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.


V rámci žánrových kategórií bodovali producent Blame Your Genes, Besna, Hmlisto & Peter Linhart, Júlia Kozáková či experimentátor Daniel Kordík. „Prekvapením bola kategória Jazzová hudba, kde zvíťazila nie jedna, ale hneď dve nahrávky, od projektu Nikitin, Šrámek, Altar Ensemble a Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band,“ dodala Jamrichová.

Radio Head Awards
Zdroj: RTVS


V rámci vystúpení počas piatkového galavečera si Nvmeri a Pino z Pudingu pani Elvisovej uctili cover verziou nového držiteľa Ocenenia za prínos do hudby Laca Lučeniča. Prvýkrát v 15-ročnej histórii Radio_Head Awards udelili aj Mimoriadne ocenenie.

26. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 1:39 To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek

„Rádio_FM sa rozhodlo oceniť projekt Slovenská Tepláreň. Silný moment vyvrcholil vystúpením Purist a ich hostí, ktorí naživo zahrali skladbu, ktorú vydali ako reakciu po vražde na Zámockej ulici v Bratislave,“ priblížila intendantka Rádia_FM.

Kategóriu Hip-hop/rap/R'n'B však tento rok úplne vynechali. Zatiaľ čo posledné roky sa v nej začali umiestňovať čoraz relevantnejšie mená ako Gleb či Pil C, tento rok hudobné ceny RTVS kategóriu pre svetovo najpočúvanejší žáner skrátka úplne odignorovali a po 12 rokoch úplne zrušili. Jediný hiphopový element, ktorý sa dostal medzi víťazov RHA 2022, bola skupina Modré hory v kategórii Album roka/Novinárske ocenenie 2022.

Oprava: V pôvodnom znení článku sme nesprávne uviedli, že zrušenie hiphopovej kategórie hudobných cien RHA nebolo verejnosti komunikované a odôvodnené. V skutočnosti sa tak stalo v úvode roka pri spustení hlasovania. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Koordinátorka hudobných cien Nika Svorenčíková ešte vo februári tohto roka pre Hudba.sk odôvodnila zrušenie žánrovej kategórie Hip-hop/rap/R'n'B nasledujúco: „Bolo to dlhé, ťažké rozhodovanie, ale sme presvedčení, že správne. Ten hip-hop, ktorý podľa nás stojí za to, má naozaj veľký priestor v dennom vysielaní, a teda aj v hlavných kategóriách. Bolo to zbytočné objavovanie Kontrafaktu a Separa a tých, ktorí už takéto objavovanie v rámci menšinových žánrov nepotrebovali.“

Prehľad víťazov Radio_Head Awards 2022:Album roka 2022
Miro Žbirka – Posledné veci

Skladba roka 2022
Para – To okolo nás feat. Jana Kirschner & Matej Starkov

Objav roka 2022
Berlin Manson

Debut roka 2022
IAmNøt – Changes

Album roka/Novinárske ocenenie 2022
Modré hory – Čudne slávni

Elektronická hudba 2022
Blame Your Genes – Skins

Folková hudba 2022
Hmlisto & Petr Linhart – Československá

Hard & Heavy 2022
Besna – Zverstvá

World Music 2022
Júlia Kozáková – Manuša

Jazzová hudba 2022
Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band – Room#555
Nikitin, Šrámek, Altar Ensemble – Directions & Connections

Klasická hudba 2022
Milan Paľa, Katarína Paľová – Valentin Bibik – Viola sonatas

Experimentálna hudba 2022
Daniel Kordík – Ocela

Ocenenie za prínos do hudby 2022
Laco Lučenič

Ocenenie Nadácie Advance Investments 2022
Dis is Markéta

Mimoriadne ocenenie 2022
Slovenská Tepláreň
Domov
Zdieľať
Diskusia