Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. februára 2023, 15:30
Čas čítania 2:01
Ema Stanovská

Vedci vyrobili vôbec prvý laboratórny steak, ktorý chutí ako skutočný. Použili na to bunky ošípanej

GASTRO GASTROPRIEMYSEL MÄSO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Sme absolútne nadšení vzhľadom, chuťou, vôňou a štruktúrou tohto mäsa. Prekonalo naše očakávania vo všetkých ohľadoch,“ vyhlásil biotechnologický startup 3D Bio-Tissues, ktorý vyvíja umelé mäso.

Britský biotechnologický startup 3D Bio-Tissues (3DBT) oznámil, že vyrobil vôbec prvý laboratórny steak. Vedci tvrdia, že na výrobu tohto „stopercentného mäsa“ nemuselo zomrieť žiadne zviera, pretože použili len bunky ošípaných. Informoval o tom portál News Food Magazine.

Steakový filet, údajne vyrobený výlučne z bravčových buniek, meral deväť centimetrov na šírku, štyri centimetre na dĺžku a jeden centimeter na výšku, takže mal rovnaký tvar a veľkosť ako tradičná bravčová sviečková. Podľa vedcov výrobok kopíruje aj jej originálnu chuť a štruktúru.

Spoločnosť 3DBT, ktorá to označila za „míľnik“, teraz plánuje vyrobiť ukážkový produkt. Ten bude mať podobu plnohodnotného steaku z laboratórneho mäsa, ktorý budú výskumníci v najbližších mesiacoch prezentovať, variť a servírovať na verejných podujatiach. 

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

„Ide o významný vedecký prelom, ktorý má veľmi pozitívne dôsledky nielen pre našu spoločnosť, ale aj Spojené kráľovstvo a celý priemysel laboratórneho mäsa,“ povedal Che Connon, výkonný riaditeľ spoločnosti 3DBT.

„Sme absolútne nadšení jeho vzhľadom, chuťou, vôňou a štruktúrou. Toto mäso prekonalo naše očakávania vo všetkých ohľadoch. Sme nesmierne nadšení z tohto technologického pokroku, ako aj z toho, aký vplyv by to mohlo mať na naše odvetvie,“ dodal riaditeľ.

Použili prasacie bunky

Spoločnosť 3DBT uviedla, že na výrobu laboratórneho steaku použila bunky ošípaných, ktoré umiestnila do prostredia bunkovej kultúry. To im umožnilo rásť a deliť sa. Následne bunky kultivovali pomocou ich vlastnej patentovanej technológie a „bunkového posilňovača“ City-mixTM, ktorý bunky premenil na štruktúrované mäso.

Vedci tvrdia, že v surovom stave bol steakový filet „vzhľadovo veľmi podobný konvenčnému mäsu s jasne viditeľnými vláknami“. Pri krájaní mäso vykazovalo „podobnú štruktúru ako surové konvenčné mäso, ako aj odolnosť voči lámaniu a stláčaniu“. Vedci dokonca uviedli, že bolo „na dotyk rovnaké, pokiaľ ide o konzistenciu a elasticitu, a rovnako ako čerstvé tradičné mäso nemalo v surovom stave žiadnu výraznú arómu“.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Keď výrobok opiekli na panvici, trochu sa zmrštil, čo je typické aj pre kvalitné bravčové mäso. Opiekol sa za podobne rýchly čas dochrumkava a voňal úplne rovnako.

Mäso chcú dodať aj do supermarketov

Spoločnosť chce v najbližšom čase ukázať, ako môže táto technológia urýchliť dodanie výrobkov spotrebiteľom a budúcim dodávateľom. Členovia by chceli spolupracovať so supermarketmi, ale aj s módnym priemyslom, pre ktorý chcú podobným spôsobom vyrábať umelú kožu.

„Vidíme v tom potenciál výrazne obmedziť chov hospodárskych zvierat, znížiť množstvo skleníkových plynov, vody a energie, ktoré sa používajú pri produkcii mäsa,“ uviedla spoločnosť 3DBT. „Tešíme sa, až zistenia posunieme do ďalšej fázy vývoja, ktorá sa zameria na výrobu mäsa určeného na verejnú spotrebu,“ uzavrel Connon.

Priemysel s umelým mäsom započal svoju cestu v roku 2013, keď spoluzakladateľ spoločnosti Google Sergey Brin zaplatil 330-tisíc dolárov za výrobu prvého burgera z kmeňových buniek živej kravy. Väčší posun nastal začiatkom roku 2022, keď Úrad pre potraviny a liečivá kalifornské laboratórne kurča za „bezpečné“. Čoskoro bude na jedálnom lístku sanfranciskej michelinskej reštaurácie Atelier Crenn.

Domov
Zdieľať
Diskusia