Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2023, 19:37
Čas čítania 1:05
Dominik Vetrák

Martin Scorsese: Keď som videl film Tár, rozplynuli sa mraky nad budúcnosťou kinematografie

Martin Scorsese: Keď som videl film Tár, rozplynuli sa mraky nad budúcnosťou kinematografie
Zdroj: Arturo Holmes/Getty Images for FLC/ Focus Features
FILMY A SERIÁLY TÁR
Uložiť Uložené

Dráma Tár nechala známeho režiséra v nemom úžase. Prečo by si ju mal vidieť?

Dráma Tár v hlavnej role s Cate Blanchett je úspešná u kritikov a divákov všade, kde ju kiná premietajú. Slovenskú premiéru naši distribútori ešte nenaplánovali a nie je isté, či sa tak vôbec stane. V Česku si ju budú môcť diváci pozrieť koncom februára. Možno sa to zmení, keď vyhlásia nominácie na Oscary. Tár má totiž veľkú šancu viacerých získať.

Odporúčané
Pedro Pascal v rozhovore pre Refresher: The Last of Us bude skvelý seriál. Dúfam, že na vašu otázku nikdy nebudem musieť odpovedať Pedro Pascal v rozhovore pre Refresher: The Last of Us bude skvelý seriál. Dúfam, že na vašu otázku nikdy nebudem musieť odpovedať 6. januára 2023, 9:01

Asi si to myslí aj Martin Scorsese. Portál Variety informuje, že slávny režisér sa vo virtuálnej podobe objavil na prestížnych filmových oceneniach 2023 New York Film Critics Circle Awards. Režisérovi Toddovi Fieldovi tam odovzdal cenu za najlepší film a veľmi vrúcne ho pochválil.

„V poslednom čase sledujeme filmy, pri ktorých je jasné, kam smerujú. Vodia nás za ručičku, a aj keď sú niekedy znepokojivé, viac-menej nás utešujú, že všetko bude na konci dobré. Je to zákerné, pretože človek sa tým dokáže nechať uspať a nakoniec si to na aj zvyknúť.

Tí z nás, ktorí zažili kinematografiu minulosti, ktorá bola omnoho viac než toto, sa preto stávajú zúfalými pri myšlienke na budúcnosť tohto umenia, obzvlášť pre mladšie generácie. To je však už len temná minulosť. Mraky nad kinematografiou zmizli, keď som videl Toddov film Tár. Todd dokázal to, že ani samotný základ jeho filmu nedovoľuje divákovi zažiť podobné pocity, aké som opisoval.“

Tár
Zdroj: Arturo Holmes/Getty Images for FLC/ Focus Features

Od Scorseseho je to veľká pochvala. Uvidíme, či film dostojí kvalitám, o ktorých hovoria rôzni ďalší filmári a recenzenti. Tár zobrazuje príbeh Lydie Tár (Cate Blanchett), ktorú hudobná obec považuje za jednu z najväčších žijúcich dirigentiek a skladateliek na svete. Lydie je zároveň prvá ženská šéfdirigentka významného nemeckého orchestru – Berlínskej filharmónie. Film zachytáva to, ako sa jej rozpadá profesionálny, ale aj osobný život. 

Domov
Zdieľať
Diskusia