Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 7:18
Lukáš Čelka

Nikolas sa živí ako kuriér: Nemôžem na nikoho čakať viac ako 5 minút. Balíky cez plot hádžem výlučne, ak mi to dovolia (Reportáž)

Nikolas sa živí ako kuriér: Nemôžem na nikoho čakať viac ako 5 minút. Balíky cez plot hádžem výlučne, ak mi to dovolia (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER KURIÉR NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Ako nám kuriér Nikolas prezradil, pred Vianocami žije svoj osobný život len cez víkendy.

Bez zaváhania kľučkujeme z adresy na adresu, pričom Nikolas ani nevystupuje z dodávky. Balíky podáva zákazníkom len cez stiahnuté okno. V tom najlepšom prípade na neho čakajú už nachystaní pred vchodom aj s PIN kódom z SMS správy. 

Odporúčané
Bývalý exorcista: Zažil som, že posadnutá osoba začala z ničoho nič horieť a hovoriť starou hebrejčinou (Rozhovor) Bývalý exorcista: Zažil som, že posadnutá osoba začala z ničoho nič horieť a hovoriť starou hebrejčinou (Rozhovor) 8. novembra 2022, 14:30

„Kuriéra najviac zo všetkého dokáže potešiť, keď je zákazník pripravený. To znamená, že má pri sebe nachystaný telefón s PIN kódom, peniaze, prípadne platobnú kartu, aby som ho dokázal čo najrýchlejšie vybaviť a venovať sa ďalším zásielkam. Veľa ľudí totiž niekedy poriadne ani nevie, čo si od nich pýtam, a zatiaľ čo im to vysvetľujem, mne uteká čas. Veľa času,“ povzdychne si s tým, že hoci ide o úplnú maličkosť, jemu by veľmi uľahčila život. Najmä teraz pred Vianocami.

Počas služby, ktorú strávime s Nikolasom, aby sme zistili, ako fungujú kuriéri tesne pred sviatkami, si viackrát v mysli vybavíme tieto jeho slová. Najmä keď sa zbytočne zdržíme a prídeme tak o plánovanú prestávku. Kuriéri sa naháňajú celý mesiac, aby stihli balíky, ktorými chcú zákazníci na Štedrý deň prekvapiť svojich blízkych, doručiť včas. Prečo im to teda neuľahčiť a nesplniť ich jediné vianočné prianie?

Vyskúšať si rôzne povolania a zistiť tak informácie aj z ich zákulisia môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti tento náš formát páči a chcel by si na našom webe vidieť viac podobných článkov, pridaj sa do klubu Refresher+.
Strávil som deň skuriérom.
Strávil som deň skuriérom. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Práca, ktorú zákazník nevidí

Hoci sa náš deň s kuriérom začína až o deviatej ráno, v depe zisťujeme, že Nikolas, ktorému budeme robiť dnes spoločnosť, tu už tri hodiny je. „Do depa vždy prichádzam na šiestu hodinu ráno, aby som si stihol vopred pripraviť zásielky, ktoré budem roznášať. Všetky balíky musím naskenovať a uložiť do systému,“ hovorí mladý chalan s tým, že i keď ju zákazníci nevidia, príprava je jedna z najdôležitejších častí práce kuriéra.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Okrem toho, že si Nikolas skoro ráno prehľadne zoradí všetky zásielky do dodávky, musí obvolať aj niektorých zákazníkov, ktorí očakávajú rozmernejšie balíky. „Napríklad keď viem, že budem doručovať televízor, vopred si zistím, či je zákazník na adrese – prípadne sa s ním dohodnem na určitý čas. Mám to tak zaužívané z dôvodu, aby som zbytočne nemanipuloval s technikou a balíkmi, ktorým neprospievajú otrasy v dodávke. Takýmto veciam sa snažíme predchádzať,“ doplní.

Keď nastúpime k Nikolasovi do sýtočervenej dodávky, prezrádza nám, že kuriéra robí už štyri roky, z toho dva pre Packetu. Z jeho entuziastického rozprávania vycítime, že je „srdciar“ oddaný svojmu povolaniu. „Je to super práca. Baví ma šoférovanie a k tomu každý deň stretávam nových ľudí. Nie je to ani náročné, stačí sa naučiť adresy a vždy máme poruke pre prípad aj GPS,“ nedá Nikolas na svoje zamestnanie dopustiť.  

Domov
Zdieľať
Diskusia