Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2022, 15:00
Čas čítania 1:25
Jana Chovancová

Slnečné talianske mestečko ti dá 30-tisíc eur, ak sa doň nasťahuješ. Zverejnilo podmienky, ktoré musíš splniť

Slnečné talianske mestečko ti dá 30-tisíc eur, ak sa doň nasťahuješ. Zverejnilo podmienky, ktoré musíš splniť
Zdroj: Unsplash/Andreea Petruti
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Za prisťahovanie ponúkli peniaze aj iné miesta v Taliansku. Ostrov Sardínia láka ľudí na 15-tisíc eur, región Kalábria na 33-tisíc a obec Santo Stefano di Sessanio sľubuje až 52 500 eur.

Sen o bývaní v Taliansku sa môže stať skutočnosťou. Reč je o meste Presicce, ktoré je pre olivový háj známe ako „mesto zeleného zlata“. Toto neveľké talianske mesto, ktorého história siaha až do stredoveku, je plné zachovalej architektúry, zelene, úzkych uličiek a krásneho umenia. Nájdeš ho v južnom regióne Apúlia, ktorý je známy pre svoje poľnohospodárstvo a nádherné stredomorské pobrežie, píše CNN

Za to, že si v Presicce kúpiš dom a presťahuješ sa doň, ti mesto ponúka neuveriteľných 30-tisíc eur. Pre predstavu, dom s rozlohou 500 štvorcových metrov v meste stojí približne 25-tisíc eur.

Pýtaš sa, prečo vznikla táto ponuka? Zámerom je prilákať nových obyvateľov. V posledných rokoch ich počet klesá a Taliansko sa tak na viacerých miestach rozhodlo proti tomu bojovať. 

V čom je háčik?

Nečakaj, že sťahovanie bude také jednoduché. Všetko lákavé má vždy nejaký háčik a nie je to inak ani pri tejto zaujímavej ponuke. Podmienkou je, že si musíš v meste kúpiť dom a stať sa obyvateľom mesta Presicce.

Okrem toho musí byť tvoje nové bývanie opustené a postavené pred rokom 1991. Taktiež nedostaneš 30-tisíc len tak na ruku a finančné prostriedky je potrebné rozdeliť. Časť z nich musíš minúť na kúpu domu a časť môžeš použiť na jeho renováciu alebo rekonštrukciu.

„V historickom centre je veľa prázdnych domov postavených pred rokom 1991, ktoré by sme radi videli opäť živé s novými obyvateľmi,“ povedal pre CNN starosta Presicce Alfredo Palese. „Je škoda byť svedkom toho, ako sa naše staré štvrte plné histórie, nádhernej architektúry a umenia pomaly vyprázdňujú.“

Mestu sa podarilo získať finančné prostriedky na nový program práve pre zlúčenie so susedným mestom Acquarica v roku 2019. V súčasnosti má približne 9 000 obyvateľov. „Po zlúčení má byť podľa talianskych zákonov naše širšie územie obdarované väčším množstvom verejných prostriedkov, zhruba jedným miliónom eur ročne. Máme v úmysle prostriedky investovať do revitalizácie starej štvrte,“ dodáva Palese.

Anketa:
Presťahoval by si sa do Talianska za týchto podmienok?
Jasné, hneď!
Neviem, čo by som tam robil.
Jasné, hneď!
78 %
1137 Hlasov
Neviem, čo by som tam robil.
22 %
314 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia