Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
14. novembra 2022, 9:55
Čas čítania 1:23
Sponzorovaný obsah

Adrenalínové športy a skialpinizmus

ŠPORT ŠPORT ZIMNÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené

Skialpinistický výstroj musí spĺňať viacero bezpečnostných opatrení a skialpinistické oblečenie má mať tri funkčné vrstvy.

Medzi adrenalínové športy, ktoré potešia všetky aktívne a dobrodružné povahy, určite patrí horolezectvo, rafting, paraglajding, zoskoky z lietadla, bungee jumping, paintball a mnoho iných. No medzi zimnými adrenalínovými športmi aktuálne kraľuje splitboarding a skialpinizmus.  

Adrenalínové športy majú svojich priaznivcov medzi všetkými vekovými kategóriami, keďže vzrušujúce zážitky pomáhajú skvelo vyvetrať hlavu a efektívne eliminujú stres, vďaka čomu sa aj ľahšie zdolávajú každodenné povinnosti a starosti. Pokiaľ sa aj vy chystáte v zime odreagovať adrenalínovým športovaním a pomýšľate na skialpinizmus, nepodceňte kvalitný výstroj a vhodné športové odevy. Skialpinistický výstroj musí spĺňať viacero bezpečnostných opatrení a skialpinistické oblečenie má mať tri funkčné vrstvy. 

dreamstime.com, lyžovanie, svah
Zdroj: Dreamstime.com

Skialpinistické oblečenie   

Spodné oblečenie skialpinistu má byť z funkčných materiálov – polyamid, polyester, akryl, lycra a podobne, vrchné odevy musia byť zateplené a hlavne nepremokavé. Skialpinistická vetrovka a otepľovačky by mali mať vodný stĺpec okolo 8000 milimetrov, aby športovcom poskytli dobrú ochranu pred vodou a zimou aj po dlhšom čase vo voľnej zimnej prírode, kde je vlhko a chladno. Vo vysokohorskom prostredí športovec nutne potrebuje, aby jeho oblečenie bolo nielen odolné vode a vetru, ale aj pohodlné.

Odporúčané
Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes 25. apríla 2024, 19:00

Zimné skialpinistické bundy a nohavice musia mať preto správny pomer tepelnej izolácie a priedušnosti. Pri zimných adrenalínových športoch je podstatný nielen funkčný materiál, ale aj vhodný strih. Všetky zvršky majú mať dobrú tepelnú izoláciu a zároveň musia byť aj priedušné. Tiež skialpinistické rukavice musia byť dostatočne teplé a nepremokavé. Veľkou výhodou je, ak sú pri zápästiach ukončené neoprénovými manžetami, pod ktoré sa nedostane voda ani sneh.     

Skialpinistický výstroj

Skialpinizmus spočíva v stúpaní do kopca a v jazde z kopca vo voľnej prírode. Keďže ide o fyzicky pomerne náročný šport, športový výstroj skialpinistu musí byť bezpečný. Skialpinistické lyže vychádzajú zo zjazdových lyží, no rozdiel je v tom, že sú ľahšie a univerzálne. Skialpinistické viazanie má možnosť fixácie aj voľného pohybu, lyžiarky sú ohybné v členkoch a majú nižšiu hmotnosť než napríklad lyže zjazdárske. Ideálne skialpinistické palice majú termoizolačné vlastnosti a sú nastaviteľné. Kvalitné skialpinistické prilby sú vyrobené z pevných a odolných materiálov, športovcovi musia poskytnúť ochranu v každej situácii. Prilba má mať čo najnižšiu hmotnosť, čo najmäkšiu výstelku a praktický druh zapínania pod bradou.            

Domov
Zdieľať
Diskusia