Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
7. októbra 2022 o 17:30
Čas čítania 3:17

Takmer milión ľudí ročne na Slovensku zažije slovné sexuálne obťažovanie, takmer pol milióna zažije aj fyzické

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Čísla vyplývajú z nového výskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Až do 1 milióna ľudí ročne zažíva na Slovensku sexuálne obťažovanie. Sexuálny nátlak – najzávažnejšiu formu sexuálneho obťažovania, ktorú trestá aj zákon – zažíva viac ako stotisíc ľudí ročne, pričom počet hlásených prípadov je minimálny. Vyplýva to z výskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Výskumníci pomocou prieskumu zistili, že viac ako polovica obyvateľstva Slovenska sa s nejakou formou sexuálneho obťažovania stretla, pričom ho zažívajú muži aj ženy. Obťažovania sa pritom dopúšťajú aj blízki ľudia.

21. marca 2021 o 9:30 Čas čítania 11:43 Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor

Zažívajú to ženy aj muži, hovoríme o tom málo

Väčšina ľudí, ktorí zažili verbálne sexuálne obťažovanie, zažili aj jeho ostatné formy. Len málo z nich však zažilo až sexuálny nátlak. Ľudia, ktorí počas života zažili len jednu formu obťažovania, väčšinou podľa výsledkov prieskumu zažili práve verbálne obťažovanie. To zahŕňa hanlivé prívlastky spojené s nadávkami, sexuálne podfarbené vtipy, príbehy a dotieravé komentáre o fyzickom vzhľade. Skúsenosť s ním má až 54 % respondentov a respondentiek.

Skúsenosti s rôznymi formami sexuálneho obťažovania za celý život a za posledných 12 mesiacov.
Skúsenosti s rôznymi formami sexuálneho obťažovania za celý život a za posledných 12 mesiacov. Zdroj: IVPR/totojerovnost.eu

Druhý najčastejší typ obťažovania je písomné alebo virtuálne: posielanie nevyžiadaných sexuálnych fotiek či sexting cez sociálne siete, neželané emaily, esemesky sexuálnej povahy. Podľa výskumu s tým má skúsenosť 38 % odpovedajúcich.

Neverbálne sexuálne obťažovanie zahŕňa napríklad obkukovanie, poškuľovanie, žmurkanie či rôzne sexuálne gestá. Stretlo sa s tým 37 % opýtaných, a to najmä na verejnosti, v menšej miere aj na pracovisku.

Neželané dotyky a bozky, plesnutia po zadku, objatia, obchytávanie a ďalšie fyzické neželané správanie zažilo aspoň raz v živote rovnako 37 % ľudí.

Najmenej ľudí povedalo, že zažili sexuálny nátlak: ide napríklad o vyhrážky, že ak sa človek sexuálne nepodvolí, bude to mať pre neho negatívne následky. Za život to zažilo 10 % ľudí, za posledný rok ich bolo viac ako stotisíc. Hoci túto formu obťažovania trestá zákon, málo z nich bolo prípad nahlásiť na polícii.

Koľko ľudí zažilo podľa prieskumu sexuálne obťažovanie za posledný rok:
– slovné sexuálne obťažovanie 27 %, teda takmer 1 miliónov obyvateľov;
– písomné, virtuálne sexuálne obťažovanie 15 %, 543 973 obyvateľov;
– neželané neverbálne správanie sexuálnej povahy 24 %, 870 357 ľudí;
– fyzické sexuálne obťažovanie 12 %, asi 435 179 ľudí;
– sexuálny nátlak 3 %, asi 108 795 ľudí.
12. augusta 2021 o 11:41 Čas čítania 4:49 Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža Otravuje ťa na párty alebo ti v bare nechce dať pokoj? 5 tipov, ako sa zbaviť dobiedzavého muža

Rodové stereotypy prispievajú k sexistickej kultúre

Sexuálne obťažovanie je podmienené rodovými stereotypmi a ide o formu rodovej diskriminácie. Mnohí ľudia zažívajú obťažovanie opakovane, vo väčšom ohrození sú ženy. Viac ako dve tretiny žien za celý život nejakú formu obťažovania zažili, za posledný rok to bola každá tretia žena.

S obťažovaním sa však stretlo aj 42 % mužov, asi tretina ho zažíva opakovane. V spoločnosti sa však o obťažovaní mužov hovorí málo. Výskumníci tvrdia, že muži, ktorí o obťažovaní prehovoria, zažívajú posmech. Obťažovanie zažívajú aj zo strany mužov, scenár je často homofóbny s odkazom „nebuď ako žena“. Ak muži nespadajú do stereotypnej mužskosti, môžu sa stať terčom vtipov a komentárov, a to bez ohľadu na svoju sexuálnu orientáciu.

Z hľadiska veku sú však obťažovaním najviac ohrozené mladé ženy vo veku 15 až 34 rokov a muži vo veku 35 až 39 rokov.

Verbálneho sexuálneho obťažovania sa najviac dopúšťajú cudzí muži na ulici (50 %), kolegovia v práci (42 %), kamaráti (39 %), cudzí muži v reštaurácii (38 %) a zákazníci/klienti/muži (36 %).
Verbálneho sexuálneho obťažovania sa najviac dopúšťajú cudzí muži na ulici (50 %), kolegovia v práci (42 %), kamaráti (39 %), cudzí muži v reštaurácii (38 %) a zákazníci/klienti/muži (36 %). Zdroj: IVPR/totojerovnost.eu
Neverbálneho sexuálneho obťažovania sa dopúšťajú najmä cudzí muži na ulici (53 %), na verejnosti (44 %), v reštaurácii (37 %), kolegovia v práci (34 %) a kamaráti (34 %).
Neverbálneho sexuálneho obťažovania sa dopúšťajú najmä cudzí muži na ulici (53 %), na verejnosti (44 %), v reštaurácii (37 %), kolegovia v práci (34 %) a kamaráti (34 %). Zdroj: IVPR/totojerovnost.eu
Virtuálneho, písomného obťažovania sa dopúšťajú najmä cudzí muži v inom prostredí, internet, sociálne siete (50 %), cudzie ženy v inom prostredí (52 %), iní študenti/žiaci (17 %) a kolegovia v práci  (14 %).
Virtuálneho, písomného obťažovania sa dopúšťajú najmä cudzí muži v inom prostredí, internet, sociálne siete (50 %), cudzie ženy v inom prostredí (52 %), iní študenti/žiaci (17 %) a kolegovia v práci (14 %). Zdroj: IVPR/totojerovnost.eu
Fyzického sexuálneho obťažovania sa dopúšťajú najmä kamaráti (36 %), cudzí muži v reštaurácii (34 %), kolegovia v práci (33 %), cudzí muži na ulici (24 %) a cudzí muži v inom prostredí (23 %).
Fyzického sexuálneho obťažovania sa dopúšťajú najmä kamaráti (36 %), cudzí muži v reštaurácii (34 %), kolegovia v práci (33 %), cudzí muži na ulici (24 %) a cudzí muži v inom prostredí (23 %). Zdroj: IVPR/totojerovnost.eu

Podľa výskumu IVPR sa sexuálneho obťažovania dopúšťajú neznámi ľudia (cudzí ľudia na ulici či v MHD alebo niekto v reštaurácii), ale aj ľudia, ktorých dobre poznáme (kolegovia, kamaráti, nadriadení či učitelia). Pri blízkych ľuďoch dominujú najmä muži v rovesníckych vzťahoch, kolegovia, nadriadení v práci či žiaci a študenti online. Muži sa vo veľmi veľkej miere dopúšťajú obťažovania na verejnosti. Na rozdiel od práce, školy či služieb je však obťažovanie na verejnosti zákonom málo pokryté.

V prípade žien, ktoré obťažujú, ide o veľmi podobné skupiny ako u mužov, len sa to deje v nižšej miere.

O prípadoch sexuálneho obťažovania na verejnosti sme ťa často informovali najmä v spojitosti s obťažovaním v MHD. Či už šlo o prípady masturbovania vo vlaku, alebo obťažovania v autobuse, medzi obeťami boli často deti alebo veľmi mladé osoby. So sexuálnym obťažovaním sa podľa minuloročného prieskumu stretli až tri štvrtiny vysokoškolákov a vysokoškoláčok.

11. februára 2021 o 22:05 Čas čítania 0:41 Prieskum: So sexuálnym obťažovaním sa stretli 3/4 študentiek a študentov vysokých škôl na Slovensku. Objavuje sa aj nátlak Prieskum: So sexuálnym obťažovaním sa stretli 3/4 študentiek a študentov vysokých škôl na Slovensku. Objavuje sa aj nátlak

Klikni sem pre kompletný článok s tipmi, ako sa brániť proti obťažovaniu a iným útokom. Na naše otázky odpovedali lektor a lektorka sebaobrany.

Málokto vyhľadá pomoc

So sexuálnym obťažovaním sa niekomu zdôverilo len 26 % respondentov a respondentiek. Drvivá väčšina hovorila s kamarátkou či kamarátom, s niekým z rodiny, z práce či z triedy. Necelá pätina sa obráti na zamestnávateľa a len 13 % vyhľadalo aj psychologickú pomoc. Iba 12 % ľudí sa obrátilo na políciu.

Ak pomoc nevyhľadali, podľa prieskumu to bolo preto, že sa o problém postarali sami, incident nepovažovali za závažný alebo vnímali, že by sa aj tak nič nezmenilo. Až 94 % odpovedajúcich si však myslí, že by mala existovať zákonná možnosť postihovať sexuálne obťažovanie na verejnosti.

Momentálne podľa antidiskriminačného zákona je možné sexuálne obťažovanie riešiť na pracovisku, v školách, v oblasti obchodu a služieb, zdravotníctva a sociálnych služieb. Klikni sem pre článok o tom, čo všetko spadá pod kategóriu sexuálne obťažovanie a čo môžeš robiť, ak také správanie chceš nahlásiť.

3. februára 2022 o 9:30 Čas čítania 8:23 MANUÁL: Čo zahŕňa sexuálne obťažovanie? Môžem ešte žene podržať dvere alebo objať svojho kolegu? MANUÁL: Čo zahŕňa sexuálne obťažovanie? Môžem ešte žene podržať dvere alebo objať svojho kolegu?
Psychologickú a ďalšiu pomoc poskytuje:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected] 
– Adresár Koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.
Domov
Zdieľať
Diskusia