Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktor Kniš
23. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 5:00

Vysoké školy sa možno zatvoria úplne, základným a stredným hrozí dištančné vyučovanie. Ako ich ovplyvní energetická kríza?

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Energetická kríza zasiahne aj školy. Vláda zatiaľ nemá ani ministra školstva, dočasný šéf rezortu Eduard Heger problémy aktívne nerieši.

Vláda ani tri týždne po začiatku školského roka nemá ministra školstva, prezidentka Zuzana Čaputová poverila vedením rezortu predsedu vlády Eduarda Hegera. V čase zúriacej energetickej krízy tak počuť najmä zástupcov škôl, ktorí sa obávajú, že už čoskoro nebudú mať na účtoch peniaze na to, aby zaplatili účty. Do úvahy naďalej prichádza aj „čierny“ scenár so zatváraním škôl a s prípadným dištančným vyučovaním. 

Vysoké školy dávajú Igorovi Matovičovi a Eduardovi Hegerovi dva mesiace, aby im poslali peniaze. V opačnom prípade sa vraj 17. novembra zatvoria a nebudú vyučovať vôbec, pretože by neušetrili ani na vyučovaní cez internet. 

„Nie je to blaf. Keby sme si to potom rozmysleli, nikto nás už nebude brať vážne,“ povedal Denníku N Marek Števček za Slovenskú rektorskú konferenciu. S rezortom financií vraj o peniazoch diskutujú od začiatku roka, Igor Matovič však stretnutie odmietol z dôvodu časovej vyťaženosti. 

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling by prípadné zatváranie škôl považoval za zlyhanie štátu. Tvrdí, že na ministerstve financií už minimálne osem mesiacov vedia, že školám bude chýbať viac ako 50 miliónov len na energie. 

Igor Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovič vyťahuje peňaženku, ale chýbajú desiatky miliónov

Ministerstvo školstva Refresheru napísalo, že celková suma, ktorú zriaďovatelia základných a stredných škôl požadujú na dofinancovanie energií, sa podľa najnovších údajov z augusta 2022 zvýšila na 42,7 milióna eur. Vysoké školstvo treba dofinancovať ďalšími 20 miliónmi eur. 

27. marca 2024, 13:00 Čas čítania 3:39 Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru

Problematické podľa rektora Univerzity Komenského v Bratislave Mareka Števčeka nie sú len vysoké ceny energií, inflácia, ale aj neustále sa znižujúca štátna dotácia do vysokého školstva. „Obzvlášť v týchto časoch ju považujeme za absolútne likvidačnú,“ povedal rektor UK. Skonštatoval, že najväčšej slovenskej univerzite len v tomto roku chýba na energie 5,5 milióna eur.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121870 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo vysoké školy neprejdú na dištančné vyučovanie. 
  • Prečo pre základné a stredné školy nemusí byť riešením, keď sa na energie poskladajú rodičia.
  • Čo povedal premiér Heger o online výučbe na základných a stredných školách.
  • Ako sa vláde (ne)darí nájsť odborníka na školstvo.
Domov
Zdieľať
Diskusia