Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
30. augusta 2022, 13:19
Čas čítania 0:59

FOTO: Už 30 % územia Pakistanu je pod vodou. Masívne záplavy zabili viac ako 1 100 ľudí, odborníci varujú pred katastrofou

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
FOTO: Už 30 % územia Pakistanu je pod vodou. Masívne záplavy zabili viac ako 1 100 ľudí, odborníci varujú pred katastrofou
Zdroj: TASR/AP/Zahid Hussain

Odborníci tvrdia, že tohtoročný rekordne silný monzún je následkom globálnych klimatických zmien.

Agentúra AFP v utorok informovala, že Pakistan bude potrebovať viac než desať miliárd dolárov na obnovu infraštruktúry poškodenej a zničenej rozsiahlymi záplavami, ktoré postihli tretinu krajiny a vyžiadali si vyše 1 100 životov. 

„Vznikli obrovské škody na infraštruktúre, najmä vo sfére telekomunikácií, ciest, poľnohospodárstva a zdrojov obživy,“ povedal pakistanský minister plánovania Ahsan Ikbál. Organizácia Spojených národov od utorka spúšťa kampaň, v rámci ktorej chce na okamžitú núdzovú pomoc Pakistanu vyzbierať od zahraničných darcov 160 miliónov dolárov.

Medzinárodný menový fond (MMF) v pondelok odsúhlasil obnovenie úverového programu pre Pakistan, v rámci ktorého uvoľnil prvú platbu vo výške 1,1 miliardy dolárov. Do Pakistanu už v posledných dňoch dorazili lietadlá s humanitárnou pomocou z Turecka či zo Spojených arabských emirátov, zatiaľ čo ďalšie krajiny pomoc prisľúbili.

Záplavy v Pakistane.
Záplavy v Pakistane. Zdroj: TASR/AP/Zahid Hussain


Tretina Pakistanu je momentálne pod vodou v dôsledku najhorších záplav v krajine za viac ako desaťročie spôsobených nezvyčajne intenzívnymi monzúnovými dažďami. Povodne od júna postihli už viac než 33 miliónov ľudí, čo je prakticky každý siedmy obyvateľ tohto juhoázijského štátu.

Dážď zničil už približne 800-tisíc hektárov ornej pôdy a milión ľudských obydlí, poškodil tisíce kilometrov ciest a podmyl desiatky mostov. Hrozí pritom, že sa z koryta vyleje aj najväčšia rieka Indus.

Mapy zničených domov v Pakistane.
Mapy zničených domov v Pakistane. Zdroj: UN OCHA


Monzúny postihujú Pakistan a okolitý región každoročne od júna až do septembra. Majú kľúčový význam pre zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy a pre dopĺňanie vodných zdrojov, avšak každý rok prinesú so sebou aj vlnu skazy. Odborníci tvrdia, že tohtoročný rekordne silný monzún je následkom globálnych klimatických zmien. 

Nižšie v galérii nájdeš fotky záplav v Pakistane.

Záplavy v Pakistane. Záplavy v Pakistane.Záplavy v Pakistane.Záplavy v Pakistane.
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia