Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
14. augusta 2022, 9:58
Čas čítania 1:04

Muž obvinený z atentátu na spisovateľa Salmana Rushdieho sympatizuje s islamským extrémizmom

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Muž obvinený z atentátu na spisovateľa Salmana Rushdieho sympatizuje s islamským extrémizmom
Zdroj: TASR/AP/Joshua Goodman

Podľa zistení vyšetrovateľov je útočník extrémista.

Hadi Matar, ktorého polícia v súvislosti s útokom na spisovateľa Salmana Rushdieho obvinila z pokusu o vraždu druhého stupňa, sa v sobotu na súde vyhlásil za nevinného. 24-ročný Matar, ktorý pochádza z mesta Fairview v New Jersey, podľa zistení vyšetrovateľov sympatizuje so šiitským (islamským) extrémizmom a s Iránskymi revolučnými gardami, ktoré sú elitnou zložkou iránskych ozbrojených síl.

Tvrdí, že je nevinný

Podľa prokurátora prípadu Jamesona Schmudta šlo o cielený, nevyprovokovaný a vopred naplánovaný útok. Podľa neho si obvinený všetko dopredu pripravil. Vstupenku na prednášku si zakúpil v predstihu, na miesto konania udalosti pricestoval deň vopred a preukázal sa falošným dokladom totožnosti.

K atentátu došlo v piatok 12. augusta v kultúrnom centre v meste Chautauqua v štáte New York. Počas Rushdieho prednášky vybehol na pódium muž a bodol ho do krku a do trupu. Spisovateľ utrpel ťažké zranenia, následne bol prevezený do nemocnice a podstúpil operačný zákrok. Rushdie zrejme príde o oko, má pretrhnuté nervy v ruke a poškodenú pečeň. V nedeľu ho odpojili od umelej pľúcnej ventilácie a už je schopný rozprávať.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Útok na Rushdieho odsúdili viaceré osobnosti politického a kultúrneho života – americký prezident Joe Biden, šéf európskej diplomacie Josep Borrell, britský premiér Boris Johnson, spisovateľ Stephen King či autorka knižnej série o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová.

Rushdie čelí nenávisti a protestom moslimov od roku 1988, keď vydal svoj štvrtý román Satanské verše. V roku 1989 na neho iránsky duchovný vodca vydal náboženský dekrét, tzv. fatvu, pre znevažovanie islamu prostredníctvom knihy. Podľa fatvy má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť, na jeho hlavu je vypísaná aj odmena. Roky sa Rushdie skrýval, no už dlhší čas otvorene žil v New Yorku.

Domov
Zdieľať
Diskusia