Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 2:35
Martin Adam Pavlík

Bullet Train je akčná jazda, na ktorú nezabudneš. David Leitch nakrútil jeden z najlepších filmov roka (Recenzia)

Bullet Train je akčná jazda, na ktorú nezabudneš. David Leitch nakrútil jeden z najlepších filmov roka (Recenzia)
Zdroj: ITAFILM
FILMY A SERIÁLY AKČNÉ FILMY BRAD PITT BULLET TRAIN FILM NA VEČER FILMY 2022 HOLLYWOOD NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Ako dopadla nová akčná komédia s Bradom Pittom v réžii Davida Leitcha?

Jeden kufrík, jeden smrteľne jedovatý had, kopec gangstrov, prvotriednej akcie, čierneho a cynického humoru aj šokujúcich zvratov. Bullet Train je jazda, na ktorú nezabudneš. David Leitch (Atomic Blonde, Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw) nakrútil jeden z najlepších filmov roka. Má všetko, čo súčasný blockbuster potrebuje – napätie, nadhľad, dôvtip, eleganciu aj špičkový vizuál.  

Toto všetko však už dostal do knižnej predlohy Kōtarō Isaka. Bullet Train je adaptáciou jeho románu Maria Bītoru (Maria Beetle) z roku 2010. Rozpráva príbeh nájomných vrahov situovaný do rýchlovlaku (zastavuje len na pár zastávkach a len na minútu) v Japonsku. Ich úlohou je získať kufrík plný peňazí, ktorý patrí nemilosrdnej hlave mafiánskej skupiny, prezývanej White Death (Michael Shannon).

Zatiaľ čo dvojica s bizarnými prezývkami Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) a Lemon (Brian Tyree Henry) má kufrík strážiť, chladnokrvná a prefíkaná Prince (Joey King) sa ho snaží ukradnúť, rovnako ako hlavný hrdina Ladybug (Brad Pitt). Jeho cestu neustále komplikujú ďalší nebezpeční pasažieri, no najväčším problémom je preňho smola, ktorá sa s ním vlečie, nech sa ocitne v hociktorom vagóne.

Joey King vo filme Bullet Train.
Joey King vo filme Bullet Train. Zdroj: Itafilm

Rozpačitý úvod aj temný humor

Začiatok snímky je prekvapivo pomerne rozpačitý. Priprav sa na veľa otravných dialógov, mnoho dejových odbočiek, pričom nie všetky majú v príbehu opodstatnenie. Ďalej zopár nesympatických postáv a tiež pár logických dier. Ťažko sa totiž dá veriť tomu, že dvojica, ktorá má kufrík (navyše označený nálepkou) strážiť, ho položí medzi ostatnú batožinu a nechá ho tak.  

Čoskoro však vďaka nápaditému scenáru a rafinovanej montáži začne Bullet Train pripomínať tie najlepšie a najvtipnejšie gangsterky Guya Ritchieho ako Snatch, The Gentlemen či RocknRolla. Leitchova inšpirácia je teda jasná.

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

V princípe je však Bullet Train sviežim mixom jeho starších diel John Wick a Deadpool 2. Z prvého si berie strhujúce akčné scény a pôsobivé choreografie, z druhého drsný a temný humor.

Bullet Train Brad Pitt
Zdroj: ITAFILM

Štýlový Brad Pitt a zákerná sociopatka

Bullet Train však má v prvom rade štýl. Je jednoducho povedané „cool“. A práve Brad Pitt ako jeden z „najcoolovejších“ hercov v ňom nesmel chýbať. Jeho hlášky bavia viac než tie, ktoré prednesú filmoví kolegovia, a svojou charizmou posúva film na vyššiu úroveň. Parádny výkon predvádza aj len 23-ročná Joey King ako zákerná sociopatka s „daddy issues“. 

Zazie Beetz hrá opäť drsňáčku perfektne ovládajúcu bojové umenia. Vo filme nemá veľa priestoru, no každá sekunda stojí za to. Svojej povesti chladného, rozvážneho, inteligentného a nenápadného samurajského bojovníka neostal nič dlžný Hiroyuki Sanada. V závere filmu na seba strhne všetku pozornosť.

Aaron Taylor-Johnson a Brian Tyree Henry.
Aaron Taylor-Johnson a Brian Tyree Henry. Zdroj: ITAFILM

Dômyselná provokácia a skvelý výber hudby

Iné podobne ladené filmy majú potrebný „drive“ na začiatku a zvyčajne im postupne dochádza para, až začnú diváka nudiť. Bullet Train sa, naopak, začína opatrne a rozohráva hru, na ktorú sa musíš naladiť. Ak sa naladíš, snímka ťa bude baviť až do konca. 

Odporúčané
Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka 4. apríla 2024, 12:30

David Leitch dômyselne pracuje aj s výberom hudby, vytvára originálny zvukovo-obrazový kontrapunkt. Nebojí sa provokovať explicitným a ironickým zobrazením násilia či smrti a  diváka úspešne rozosmieva aj v situáciách, keď sa to možno nehodí. Darí sa mu tiež vybudovať funkčnú a uveriteľnú mytológiu okolo takmer každej postavy. Jednotlivé charaktery postáv a ich príbehy sú zahalené tajomnom a odkrýva ich postupne. 

Bullet Train
Zdroj: ITAFILM

Ukážková postmoderná zábava

Ako sme už naznačili v úvode, Bullet Train vďaka neustálym dejovým zvratom udivuje až do posledných sekúnd a niečo si necháva aj na záverečné titulky. Finále je scenáristicky brilantne vygradované a vizuálne úchvatné.

Zatiaľ čo slow motion efekt v akčných filmoch často irituje, pretože to s ním tvorcovia preháňajú, Leitch presne vie, kedy ho použiť, a narába s ním citlivo aj humorne. Poteší aj cameo niektorých dobre známych hollywoodskych hercov v pre nich totálne netradičných úlohách či zábavné intertextuálne odkazy na iné filmy. 

Leitchova novinka je jednoducho ukážková sebavedomá aj sebareflexívna postmoderná zábava, ktorá bude rovnako baviť aj pri opätovnom sledovaní. Aj preto sme sa rozhodli akčnej komédii Bullet Train udeliť až osem a pol bodu z desiatich. Jedinou slabinou sú miestami trápne a zbytočné dialógy, ktoré mohla nahradiť priamočiara akcia.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Domov
Zdieľať
Diskusia