Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. júla 2022, 10:57
Čas čítania 1:50
Tímea Krauszová

Rodičia žalujú Tiktok. Pre „blackout challenge“ zomreli ich 8- a 9-ročné deti, vinia z toho sociálnu sieť

NEWS SPRÁVY ZO SVETA TIKTOK
Uložiť Uložené

Rodičia tvrdia, že Tiktok videá o nebezpečnej výzve cielene a opakovane zosnulým dievčatám ukazoval, až kým sa nerozhodli, že sa zapoja.

Dve rodiny žalujú populárnu sociálnu sieť Tiktok pre smrť svojich malých detí. Dve dievčatká vo veku 8 a 9 rokov zomreli po tom, čo sa zapojili do tzv. blackout challenge. Pointou výzvy bolo škrtiť sa dovtedy, kým človek nestratí vedomie. Celý proces majú ľudia nahrať na video a potom zdieľať na Tiktoku. Rodičia zosnulých dievčat podľa britského Guardianu sociálnu sieť vinia z toho, že jej nebezpečný algoritmus k úmrtiam priamo dopomohol.

Sociálne siete a smrteľný obsah

Obe dievčatá zomreli v roku 2021. V utorok podali ich rodiny žalobu na súde v Los Angeles. Zastupujú ich právnici z tímu Social Media Victims Law Center, z organizácie, ktorá sa venuje detskej závislosti od sociálnych sietí. V žalobe tvrdia, že „nebezpečný algoritmus cielene a opakovane“ pretláčal vo feede malých detí videá zo spomínanej výzvy, čím ich podnecoval do toho, aby sa tiež zapojili. To ich napokon pripravilo o život.

Tiktok musí niesť zodpovednosť za to, že deťom ukazuje nebezpečný obsah, vraví zakladateľ pomocného centra, právnik Matthew P. Bergman. „Tiktok investoval miliardy dolárov, aby vedome vytvoril produkty, ktoré pretláčajú nebezpečný obsah – o ktorom vie, že je nebezpečný a môže sa skončiť smrťou používateľov,“ povedal.

Jedna z obetí bola osemročná Lalani z Texasu. Zomrela 15. júla 2021, podľa polície bol príčinou smrti blackout challenge, do ktorého sa zapojila. Svoj prvý mobil dostala len krátko pred smrťou v apríli 2021. Rýchlo si obľúbila Tiktok, začala nahrávať videá, v ktorých spieva a tancuje. Chcela sa stať známou tiktokerkou.

V júli si jej rodičia všimli, že mala na krku modriny, no Lalani ich upokojila, že šlo len o nehodu. V tom čase netušili, že sa zapájala do výzvy, o ktorej prvýkrát počula týždne predtým. „Verila tomu, že ak postne video toho, ako robí blackout challenge, tak sa stane slávnou,“ píše sa v súdnych dokumentoch podľa Guardianu. Právnici a rodičia argumentujú, že ako osemročná nebola schopná vyhodnotiť skutočné riziko tejto výzvy.

Anketa:
Používaš Tiktok?
Áno, a často.
Mám to stiahnuté, ale málokedy si to otvorím.
Nie.
Áno, a často.
11 %
205 Hlasov
Mám to stiahnuté, ale málokedy si to otvorím.
10 %
189 Hlasov
Nie.
79 %
1527 Hlasov

Ďalšou obeťou bola deväťročná Arriani. Mobil dostala, keď mala 7 rokov, a aj jej sa rýchlo zapáčila aplikácia so zábavnými videami. Používala ju niekoľkokrát denne a postupne sa stala závislou od publikovania tanečných videí a od apky samotnej. V januári 2021 s dievčatkom o rizikách výzvy blackout challenge jej príbuzní otvorene hovorili. V tom čase médiá hovorili o inej obeti, ktorá takisto pri skúšaní výzvy zomrela. Arriani im povedala, že sa nemajú čoho báť.

Odporúčané
Matka zosnulej 10-ročnej dcéry žaluje Tiktok. Dievča sa zadusilo v rámci „Blackout challenge“ Matka zosnulej 10-ročnej dcéry žaluje Tiktok. Dievča sa zadusilo v rámci „Blackout challenge“ 13. mája 2022, 14:42

O mesiac neskôr, 26. februára 2021, zomrela pri pokuse naplniť výzvu. Podľa rodičov algoritmus Tiktoku cielene propagoval nebezpečnú výzvu aj detskému publiku, hoci v tom čase už o tejto výzve písali aj médiá, a tak vedenie firmy nemohlo nevedieť, že je to smrteľne nebezpečný trend.

Pri výzve blackout challenge zomrelo už niekoľko malých detí. Lekári upozorňujú, že hrozí nielen strata vedomia, ale aj záchvaty či poškodenie mozgu. V niektorých prípadoch môže spôsobiť aj smrť.

Domov
Zdieľať
Diskusia