Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 8:16
Čas čítania 0:30
Jakub Paulík TASR

Facebook a Instagram mažú v USA príspevky s interrupčnými tabletkami

ZAUJÍMAVOSTI INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA SPRÁVY ZO SVETA USA
Uložiť Uložené

Sociálne platformy reagujú na verdikt Najvyššieho súdu USA.

Instagram a Facebook odstraňujú príspevky s tabletkami na umelé prerušenia tehotenstva ženám, ktoré by k nim nemali mať prístup následkom rozhodnutia Najvyššieho súdu USA.

Rozsudok prípadu Roe vs. Wade dával ženám v USA ústavné právo na potraty do 23. týždňa už od roku 1973. Najvyšší súd však nedávno tento verdikt zrušil. Právo na interrupciu tak zrejme obmedzí polovica štátov, uviedol The New York Times.

Anketa:
Čo vravíš na verdikt Najvyššieho súdu USA?
Súhlasím s ním.
Nesúhlasím s ním.
Súhlasím s ním.
15 %
Nesúhlasím s ním.
85 %

V ôsmych štátoch nebudú mať výnimku na interrupciu ani obete znásilnenia či incestu. V Luisiane hneď v deň po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA uzavreli poslednú kliniku vykonávajúcu interrupcie. V Oklahome by zdravotníkom, ktorí vykonajú interrupciu, hrozilo aj väzenie.

Sociálne platformy spadajúce pod spoločnosť Meta sa preto rozhodli odstraňovať cielené reklamné príspevky s interrupčnými tabletkami ženám v USA, ktoré by k nim po novom nemali mať prístup.

Odporúčané
Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy? Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy? 27. júna 2022, 19:00
Domov
Zdieľať
Diskusia