Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 8:43
Čas čítania 0:51
Eduard Starkbauer

Čokoládu Toblerone budú vyrábať na Slovensku. Pôjde o prvú produkciu mimo Švajčiarska

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Čokoládu známu z letiskových obchodíkov bude vyrábať bratislavské Figaro. Toblerone tým príde o tradičné označenie.

Legendárna švajčiarska čokoláda Toblerone sa bude vyrábať v Bratislave. Vyše 100 rokov sa pritom vyrábala výhradne v historickom sídle vo švajčiarskom Berne. Novinku podľa Sme.sk ako prvú uverejnila švajčiarska verejnoprávna televízia a rozhlas SRF.

Časť produkcie čokolády v tvare trojuholníka (trojbokého hranolu) sa presťahuje do závodu Figaro, ktorý patrí pod americký koncern Mondelēz. Už dnes sa na Račianskej ulici vyrábajú značky Milka či Côte d'Or.

 
Po tom, ako vedenie spoločnosti informovalo zamestnancov historického závodu v Berne, oznámil novinku aj Mondelēz (predtým KRAFT). Podľa informácií Sme stratí Toblerone po presťahovaní časti produkcie označenie „švajčiarska mliečna čokoláda“ (Schweizer Milchschokolade) a Swissness.


Denník Sme predpokladá, že za sťahovaním sú aj ekonomické dôvody. Medzi švajčiarskymi zamestnancami zavládlo znepokojenie spojené s predzvesťou budúceho ukončenia produkcie ich výrazne nákladnejšej výrobnej divízie. Mesačný plat sa vo švajčiarskom závode začína na úrovni 6 500 eur. V Bratislave sa platy pohybujú od 1 300 do 2 000 eur.

Anketa:
Máš rád Toblerone?
Áno, rád si na ňom pochutím.
Nie, ako to môže niekto jesť!
Áno, rád si na ňom pochutím.
81 %
293 Hlasov
Nie, ako to môže niekto jesť!
19 %
69 Hlasov

Americký Mondelēz už minulý rok ohlásil do bratislavského závodu, kde pracuje asi 500 ľudí, investíciu vo výške 4,5 milióna eur. V rámci koncernu vyváža bratislavská továreň čokoládu do štrnástich výrobných závodov napríklad v Česku, Nemecku či Rakúsku. Mondelēz ročne na predaji medovo-mandľovo-nugátového Toblerone zarába 400 miliónov dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia