Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2022, 21:26
Čas čítania 0:55
Adam Novosad

Matovič: Táto vládna koalícia je zrelá na rozpad. Beluský z ĽSNS je jeden z najinteligentnejších poslancov

NEWS IGOR MATOVIČ VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Šéf OĽaNO v debate Denníka N opisoval, aká situácia panuje v koalícii.

Igor Matovič vyhlásil, že súčasná vládna koalícia je „zrelá na rozpad“. Minister financií to uviedol v debate Denníka N, kde diskutovali politici vládnej koalície Milan Krajniak, Mária Kolíková a Veronika Remišová.

Podľa Matoviča je situácia vnútri vládnej koalície natoľko vážna, že by sa mohla v nasledujúcom období rozpadnúť. Dôvodom aktuálneho sporu je otázka zavedenia nových daní, z ktorých by sa vykryl protiinflačný balíček.

Minister hospodárstva Richard Sulík dnes pre Refresher uviedol, že strana Sloboda a solidarita odmieta zotrvanie vo vládnej koalícii, ak sa vláda zhodne na zvyšovaní daní. Matovič opakovane tvrdí, že na chodníku ležia stovky miliónov eur, ktoré bez hlasov a pomoci Richarda Sulíka nedokáže zodvihnúť. 

Odporúčané
Richard Sulík: Ak by sa zvýšili dane, odídeme z vlády (Face to Face) Richard Sulík: Ak by sa zvýšili dane, odídeme z vlády (Face to Face) 30. mája 2022, 18:30

„Tá úloha sa nedá vyriešiť, ak nebudeme mať nové dane,“ skonštatoval Matovič v debate. Šéf OĽaNO žiada Sulíka, aby „ustúpil zo svojho ega“ a prestal trucovať, pretože inak sa koalícia prirodzene rozpadne.

Matovič teraz čaká, či prezidentka Zuzana Čaputová podpíše sociálny balíček, ktorý tesnou väčšinou schválil parlament pred viac ako týždňom. Počas debaty uviedol, že by mu veľmi prekážalo, keby prezidentka síce zákon podpísala, ale dala ho posúdiť Ústavným súdom.

Igor Matovič
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) počas rokovania 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Matovič aktuálne čelí kritike za dohodu s extrémistickými poslancami, ktorí pomohli schváliť balíček v parlamente, a aj za podporu zákona proti dúhovým vlajkám.

V debate sa však namiesto dištancovania od extrémistov vyjadril úctivo o Martinovi Beluskom z ĽSNS, ktorého označil za jedného z desiatich najinteligentnejších poslancov parlamentu. Na finančný výbor chodí podľa ministra financií veľmi dobre pripravený. 

Domov
Zdieľať
Diskusia