Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 12:19
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš

Prvé slová Kaliňáka po prepustení z väzby: Nemučili ma, veľa som sa učil, som ešte viac motivovaný

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Robert Kaliňák sa nechystá odísť do zahraničia, na podmienky vyšetrovacej väzby sa nesťažoval.

Robert Kaliňák tvrdí, že počas takmer troch týždňov vo väzbe sa venoval najmä svojmu prípadu, ale aj učeniu sa. „Veľa som čítal, veľa som sa učil, to je celé,“ opísal médiám bezprostredne po svojom prepustení z väzby. Tvrdí, že okrem hodinovej vychádzky každý deň absolvoval niekoľko úkonov so svojím právnikom, preto svoj režim nepovažoval za prísny. Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže sa ku Kaliňákovi podľa jeho slov správali po celý čas slušne. 

Exminister vnútra tvrdí, že keď Smer hovorí o mučení vo väzbe, nemyslí tým samotných policajtov, ale Národnú kriminálnu agentúru a Špecializovaný trestný súd. On sám sa necíti mučený, odlúčenie od rodiny však vníma ako jeden zo spôsobov, ako sa OČTK snažia obvinených donútiť k priznaniu. Kaliňák tvrdí, že ho väzba motivovala k obhajobe. 

„To, že ste nespravodlivo vo väzbe, vám dáva silu, aby ste situáciu zvládli. Je to vec, ktorá je mimoriadna a viac nám pomôže,“ povedal Kaliňák. 

Vraj sa nechystá skrývať, bude sa zúčastňovať na úkonoch a prípadne aj na hlavnom pojednávaní, ak by prokurátor v kauze Súmrak podal obžalobu. Kaliňák tvrdí, že bude naďalej pokračovať v biznise, ktorý má v zahraničí, ale aj v obhajobe obžalovaných v kauze Očistec a Mýtnik. 

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Najvyšší súd prepustil Roberta Kaliňáka z vyšetrovacej väzby na slobodu. Hoci považuje stíhanie exministra vnútra za dôvodné, nepredpokladá, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Kaliňák je obvinený z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj ohrozenia bankového a daňového tajomstva.

„Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil,“ uviedol Najvyšší súd. 

Domov
Zdieľať
Diskusia