Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. apríla 2022, 14:39
Čas čítania 1:18
Daniel Mikolášik

Ivan Korčok: Smer chce, aby sme namiesto Ukrajiny na východe susedili s Ruskom

POLITIKA IVAN KORČOK POLITICI POLITIKA SMER-SD SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Smer nesúhlasí s dodávkou zbraní na Ukrajinu, lebo sa tým vraj predlžuje vojna, s ktorou Slovensko podľa slov Juraja Blanára nemá nič spoločné.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) v relácii Na telo na Markíze povedal, že je presvedčený, že opozičná strana Smer-SD si želá porážku Ukrajiny v rusko-ukrajinskom konflikte.

Dôvodom je okrem ich zdržanlivých a nejednoznačných vyjadrení vo vzťahu k odsúdeniu ruského prezidenta Vladimira Putina aj fakt, že nesúhlasia s dodávaním zbraní a obranných mechanizmov na Ukrajinu.

„Smer si svojimi vyjadreniami želá, aby sme na východe nemali za suseda Ukrajinu, ale Rusko,“ povedal Korčok v diskusnej relácii. Juraj Blanár (Smer-SD) odmietol, že by to bola pravda, a dodal, že mu je ľúto, že si to Korčok myslí.

Podpredseda Smeru zároveň zopakoval, že strana nesúhlasí s dodávkou zbraní na Ukrajinu, lebo sa tým vraj predlžuje vojna, s ktorou Slovensko podľa jeho slov nemá nič spoločné.

„Ale to znamená, že Smer si žiada, aby Ukrajina čím skôr prehrala vojnu,“ reagoval minister zahraničných vecí na Blanára. Zároveň dodal, že ak Ukrajina prehrá vojnu, budeme musieť na obranu dávať nie dve, ale päť percent HDP.

Ministerstvo obrany podľa Korčoka aktuálne rokuje o poslaní kanónovej húfnice Zuzana na Ukrajinu. Kyjev má vraj o bojové vozidlá záujem.

Ivan Korčok.
Ivan Korčok. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Gro výzbroje, ktorú sme dali na Ukrajinu, bude zaplatené,“ povedal Korčok s tým, že Európska únia vyčlenila 1,5 miliardy pre členské štáty na uhradenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu. V prípade migov nevedel potvrdiť, či ich Slovensko pošle na Ukrajinu. O tejto veci bude rokovať minister obrany Jaroslav Naď.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Témou nedeľnej diskusie bolo aj aktuálne obvinenie bývalého premiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, ako aj z ohrozenia daňového tajomstva. „Na úrad vlády k Robertovi Ficovi chodilo množstvo ľudí. Pravdepodobne tam bol aj pán Bödör, ale to nie je trestný čin,“ povedal na margo obvinenia Blanár.

„Na jednej strane sú tu whistlebloweri, a keď to urobí politická strana, tak je to organizovaná skupina – vidíte tú obludnosť,“ povedal a dodal, že verí v spravodlivosť a v to, že orgány činné v trestnom konaní budú v tejto veci pracovať bez politických vplyvov.

Poslanec Juraj Blanár.
Poslanec Juraj Blanár. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia