Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 10:34
Čas čítania 1:10
Adam Novosad

Čečenský diktátor Kadyrov už tri týždne pred inváziou sľúbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdia Ukrajinci

Čečenský diktátor Kadyrov už tri týždne pred inváziou sľúbil Putinovi, že zavraždí Zelenského, tvrdia Ukrajinci
Zdroj: Wikimedia/CC0/volně k užití
NEWS RAMZAN KADYROV RUSKO VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ramzan Kadyrov chcel urobiť Vladimirovi Putinovi radosť zneškodnením ukrajinského prezidenta.

Čečenský líder Ramzan Kadyrov sa podľa ukrajinských spravodajských služieb osobne stretol s Vladimirom Putinom už tri týždne pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, aby sa spoločne dohodli na pláne zavraždiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje Insider.

S týmito tvrdeniami teraz prišiel politik Oleksij Danilov, ktorý je tajomníkom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. V rozhovore pre Rádio NV uviedol, že Kadyrov pricestoval 3. februára do Moskvy, aby sa stretol so šéfom Kremľa a prisľúbil mu spoluprácu na pláne zneškodniť Zelenského.

Odporúčané
Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Necháva mučiť gayov, je závislý od Tiktoku a peniaze od Putina míňa na Lamborghini Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Necháva mučiť gayov, je závislý od Tiktoku a peniaze od Putina míňa na Lamborghini 13. apríla 2022, 14:30

Podľa spravodajských informácií Vladimir Putin na základe informácií od svojich najbližších spolupracovníkov veril, že Rusko bude schopné prevziať kontrolu nad Kyjevom do troch dní od začiatku invázie. Tieto plány však zlyhali.

Danilov vyhlásil, že ukrajinské tajné služby monitorovali stretnutie Kadyrova s Putinom, vďaka čomu získali informácie o pláne, podľa ktorého chceli kadyrovci postupovať. „Na tomto stretnutí bol dohodnutý plán na elimináciu nášho prezidenta. Kadyrov prisľúbil, že tento plán vykoná jeho skupina,“ skonštatoval Danilov.

Na Ukrajinu sa podľa týchto informácií po vypuknutí vojny vydali tri veľké skupiny kadyrovcov. Na Ukrajinu prišli až dva dni po začiatku invázie, pretože podľa Danilova čečenské jednotky čakali, kým ruská armáda zabezpečí vytvorenie bezpečného koridoru, prostredníctvom ktorého sa budú môcť prepraviť priamo do Kyjeva.

Ramzan Kadyrov | Vladimír Putin
Ramzan Kadyrov. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

„Sledovali sme všetky tri skupiny. Jednu z nich zničila naša armáda, dve z nich po tomto útoku opustili krajinu,“ skonštatoval Danilov. V úvodnej fáze invázie sa na verejnosti šírili informácie, podľa ktorých Zelenskyj v prvých dňoch prežil hneď sériu pokusov o vraždu. 

Neúspech skupín kadyrovcov zavraždiť prezidenta Zelenského však neznamenal, že sa čečenské jednotky z Ukrajiny kompletne stiahli.

Svedčí o tom napríklad aktuálna okupácia prístavného mesta Mariupol na juhu krajiny, kde sa kadyrovci v posledných dňoch fotili a natáčali pred zbombardovanými a horiacimi troskami v areáli oceliarní Azovstaľ. Oceliarne, kde zostávajú poslední ukrajinskí obrancovia, však dosiaľ stále nepadli.

Domov
Zdieľať
Diskusia