Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 16:19
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová

Pápež počas slávnostného Urbi et Orbi nepriamo kritizoval Rusko za krutú a nezmyselnú vojnu. Prihovoril sa aj Ukrajincom

Pápež počas slávnostného Urbi et Orbi nepriamo kritizoval Rusko za krutú a nezmyselnú vojnu. Prihovoril sa aj Ukrajincom
Zdroj: TASR/AP
NEWS PÁPEŽ SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Pápež vyzýva na mier.

Pápež František vo svojej nedeľňajšej kázni nazval tohtoročnú Veľkú noc vojnovou. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa prihovoril k približne 50-tisíc ľuďom zhromaždeným na vatikánskom Námestí sv. Petra. Vyzval svetových lídrov, aby vypočuli prosby ľudí o mier na Ukrajine.

Modlil sa za mier

Pápež povedal, že Ukrajina je „ťažko skúšaná násilím a ničením v krutej a nezmyselnej vojne, do ktorej bola zatiahnutá“. Nepriamo tým kritizoval Rusko, ktoré vo februári Ukrajinu napadlo. „Každá vojna so sebou prináša následky, ktoré sa dotýkajú celého ľudstva – od oplakávania mŕtvych až po utečeneckú drámu a hospodársku a potravinovú krízu, ktorej príznaky už vidno,“ dodal Svätý Otec.

Pápež František (vľavo) a Monsignor Diego Ravelli (vpravo) po celebrovaní sv. omše na Veľkonočnú nedeľu 17. apríla 2022.
Pápež František (vľavo) a Monsignor Diego Ravelli (vpravo) po celebrovaní sv. omše na Veľkonočnú nedeľu 17. apríla 2022. Zdroj: TASR/AP

Mier je podľa jeho slov prvoradou zodpovednosťou všetkých. Nehovoril pritom len o Ukrajine, ale venoval sa aj Blízkemu východu, Afganistanu, Mjanmarsku či štátom v oblasti afrického Sahelu.

Odkaz v ukrajinčine

Počas sobotnej vigílie, na ktorej sa zúčastnili traja ukrajinskí poslanci a starosta okupovaného mesta Melitopol, pápež vyzval na veľkonočné zloženie zbraní. Jeho výzvu však Rusko zjavne nevypočulo, keďže raketové útoky na Kyjev počas víkendu pokračovali a v nedeľu Rusko oznámilo, že zlikviduje zostávajúci odpor v Mariupole.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Na konci pápež prehovoril aj priamo k ukrajinským občanom, ktorí spolu sedeli v prednom rade. Povedal im, že sa za nich modlí. „Modlíme sa za všetko utrpenie. Vieme vám dať len našu spoločnosť, našu modlitbu. Najväčšia vec, ktorú môžete prijať: Ježiš vstal z mŕtvych,“ povedal im, pričom kresťanskú radostnú správu povedal po ukrajinsky.

Samotnú omšu pápež František neviedol, pretože podľa Voice of America News má zapálený kĺb. Nezúčastnil sa tak ani na procesii so sviecami, omšu namiesto neho slúžil kardinál Giovanni Battista Re.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia