Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. apríla 2022, 9:13
Čas čítania 0:52
Ivan Koribanič

VIDEO: Švédska firma predáva lietajúce auto za 84-tisíc eur. Jeho dolet by mal vystačiť na cestu do supermarketu a späť domov

VIDEO: Švédska firma predáva lietajúce auto za 84-tisíc eur. Jeho dolet by mal vystačiť na cestu do supermarketu a späť domov
Zdroj: YT Jetson/reprofoto
ZAUJÍMAVOSTI LIETAJÚCE AUTO
Uložiť Uložené

Dolet má mať 32 kilometrov, respektíve na 20 minút pre pilota s hmotnosťou 95 kíl. Podľa výrobcu by takýto dolet mal stačiť na prepravu do supermarketu a späť domov.

Švédska spoločnosť Jetson vyrobila lietajúce auto Jetson ONE pomenované po futuristickom americkom kreslenom seriáli The Jetsons zo 60. rokov, píše Unilad.

Cena tohto auta je 92-tisíc dolárov, čo je približne 84-tisíc eur. Výrobca ďalej píše, že lietajúce auto vie vyvinúť rýchlosť 63 míľ za hodinu, čo predstavuje približne 100 km/h.

Dolet má mať 32 kilometrov, respektíve má stačiť na 20 minút pilotovi s hmotnosťou 95 kíl. Podľa výrobcu by takýto dolet mal stačiť na prepravu do supermarketu a späť domov.



Lietajúce auto dokáže vzlietnuť a pristáť vertikálne. Výrobca ho opísal ako „lietajúce športové auto“ a dá sa ovládať pomocou trojosového joysticku. Okrem toho má aj páku na nastavenie výkonu.

Výrobca ďalej uistil svojich zákazníkov, že im nehrozí pád, pretože auto bude schopné doletu, aj keď stratí motor. Je v ňom aj núdzová funkcia, ktorá prevezme kontrolu nad lietajúcim autom. Senzor Lidar je schopný sledovať terén, aby sa vozidlo vyhlo prekážkam.

Auto má aj padák so systémom rýchleho nasadenia. Auto vážiace 86 kíl sa prvýkrát začalo predávať v októbri 2021, no vzhľadom na obrovský záujem sa takmer okamžite vypredalo. Spoločnosť už v súčasnosti prijíma objednávky na rok 2023.

V prípade záujmu musí kupujúci zaplatiť zálohu 22-tisíc dolárov. Musí si ho však sám poskladať, pretože ho dodávajú len čiastočne zmontované.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news.
Domov
Zdieľať
Diskusia