Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 15:26
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik TASR

Prezidentka odobrila zníženie trestov za marihuanu pre vlastnú spotrebu

NEWS MARIHUANA SPRÁVY Z DOMOVA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Horná hranica trestnej sadzby bude v takomto prípade jeden, respektíve dva roky.

Na Slovensku sa zavedie osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov. Horná hranica trestnej sadzby bude v takomto prípade jeden, respektíve dva roky.

Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zavedie sa aj možnosť takzvaného ochranného liečenia. Novelizáciu predložila skupina koaličných poslancov z OĽaNO, zo Sme rodina a Za ľudí.

Odporúčané
Znížili tresty za fajčenie marihuany. Teraz chcú poslanci z OĽaNO pracovať na dostupnosti lekárskej marihuany na Slovensku Znížili tresty za fajčenie marihuany. Teraz chcú poslanci z OĽaNO pracovať na dostupnosti lekárskej marihuany na Slovensku 17. marca 2022, 13:06

V prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany bude horná hranica trestu jeden rok vtedy, ak pôjde o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky bude platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.

Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer


Takisto sa znížia trestné sadzby v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie pre vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Predkladatelia tak reagujú na prísne trestanie recidivistov. Sadzby sa zmenia z troch až desať rokov na tri až sedem rokov.

V prípade recidívy sa menia na päť až desať rokov namiesto doterajších desať až pätnásť rokov. Zmeny sa týkajú len prípadu prechovávania a len vo vzťahu k látke z rastlín rodu konopa. „Doterajšia úprava vo vzťahu k iným látkam, jedom a prekurzorom a vo vzťahu k dílerstvu zostáva zachovaná,“ zdôraznili poslanci v návrhu.


V ustanovení o prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam sa v praxi niekedy radí i pestovanie rastlín z rodu konopa, sa odstráni spodná hranica trestnej sadzby. Doteraz to bol jeden rok. Cieľom je podľa poslancov „umožniť súdom zohľadniť všetky okolnosti každého jednotlivého prípadu a odstrániť neprimeranú tvrdosť zákona“.


Ak by páchateľ súhlasil, novela umožní súdu uložiť namiesto trestu odňatia slobody ochranné liečenie. Pôjde len o prípady prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia