Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 14:49
Čas čítania 0:43
Tímea Krauszová TASR

Vláda schválila príspevok na ubytovanie Ukrajincov. Ľudia, ktorí ubytujú utečenca, môžu dostať 7 eur na noc

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Zatiaľ ho budú poskytovať do júna.

Vláda v stredu schválila príspevky za ubytovanie odídenca z Ukrajiny. Výška príspevku je 7 eur na jednu noc za dospelého a 3,50 eura za ľudí do 15 rokov. Utečenci musia mať s ľuďmi, ktorí im ubytovanie poskytnú, podpísané zmluvy. Zatiaľ ho budú poskytovať do júna.

Nevieme, ako nás to ovplyvní

Zmluvy musia obsahovať označenie nehnuteľnosti, počet obytných miestností, dohodnutú dobu ubytovania či počet nocí. Príspevok dostanú ľudia na svoj účet alebo v hotovosti.

Návrh bude mať negatívny dosah na rozpočet verejnej správy, ktorý zatiaľ vláda nevie vyčísliť. Dôvodom je, že sa nedá predpovedať, ako dlho vojna na Ukrajine potrvá, koľko ľudí k nám príde, koľkí z nich požiadajú o dočasné útočisko a koľkí sa ubytujú u oprávnených osôb a na koľko nocí.

Odporúčané
Petra Weissová pomáha utečencom na hraniciach: Stretnutia s rodinou sú veľmi emotívne, no na mnohých, žiaľ, nik nečaká (Rozhovor) Petra Weissová pomáha utečencom na hraniciach: Stretnutia s rodinou sú veľmi emotívne, no na mnohých, žiaľ, nik nečaká (Rozhovor) 14. marca 2022, 14:30

Maximálna výška príspevku za ubytovanie je limitovaná počtom obytných miestností v nehnuteľnosti. Súhrnne je možné dostať 500 až 1 250 eur mesačne. Od apríla bude odídenec povinný obci oznámiť, že sa mu poskytuje ubytovanie.

Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií. Aktuálne správy z domova aj zo sveta nájdeš v našej sekcii News.

Domov
Zdieľať
Diskusia