Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2013, 20:19
Čas čítania 0:00
refresher team

Najlepšie česko-slovenské hip-hop skladby roku 2013

REFRESHER RAP
Uložiť Uložené

Prázdniny sú v plnom prúde, máme tu horúci júl, a tak sme sa rozhodli pre menšiu rekapituláciu toho, čo sa zatiaľ v roku 2013 urodilo na našej scéne.

Prázdniny sú v plnom prúde, máme tu horúci júl, a tak sme sa rozhodli pre menšiu rekapituláciu toho, čo sa zatiaľ v roku 2013 urodilo na našej scéne. Vybrali sme pre vás desiatku skladieb, ktoré považujeme za tie najlepšie a zároveň najviac vydarené, niečim výnimočné, jednoducho najkvalitnejšie. Hlasovala väčšina redakcie, takže sa nesnažíme o subjektívny rebríček, ale naozaj o rebríček kvality. Pretože žiadna z týchto desiatich skladieb by v playliste fanúšika hip-hopu nemala chýbať.

10. Supa a Bene - List číslo 6

 

Supa a Bene ako Roman Dick a René Gát je dvojka, ktorá sem-tam niečo napíše, sem-tam niečo nahraje, no len málokedy niečo vydá. Našťastie sa Pár listov z roku 2009 dostalo von, aj keď sme si museli pár rokov počkať. Jasný standout je List 6, ktorý rozpráva o jednej smutnej udalosti, ktorá sa v tej dobe udiala. Do výbornej hudby Paulieho Garanda nám Bene povie niečo o pocite z doby, Supa zase vyjadrí svoje pocity z tragickej smrti jeho brata, fellu a Dja. R.I.P. Ali.

 

9. Orion - Zkus chodit v mejch botách

 

Papa Ori sa už dlho neukázal v takom svetle a v takej kvalite, ako na hĺbavej skladbe Zkus chodit v mejch botách. Tá je predzvesťou jeho albumu a je to jednoznačne to najlepšie, čo za posledné roky napísal a nahral. K skladbe sa navyše skvele hodí atmosférický, temný klip a hudba od Beatbustlers. Osobné tracky budú tomuto rebríčku jasne dominovať.

 

 

8. Zverina feat. Elpe - Pre túto chvíľu

Už keď sme túto Zverkyho skladbu počuli v prvej demo verzii, vedeli sme, že pôjde o jedného z adeptov na letný hit. Zabezpečuje to nielen téma skladby, ale aj Wichova ako vždy vydarená produkcia a Elpeho chytľavý refrén. Tešíme sa na Zverinov album a žijeme len raz len pre túto chvíľu.


7. Gleb - Stanica ZOO

Gleb je na scéne už niekoľko rokov, no až keď si ho všimli chalani z Mojej Reči a následne Yaksha a ILPP, dostal pozornosť, ktorú si určite zaslúži. Naša scéna bola dlho príliš jednotvárna a tak jej mierne žánrové preriedenie len prospelo. Navyše, Gleb má mnoho skills, na svoj vek až príliš mnoho - extra rýchly flow, samopíšuce pero a život plný rozmanitých myšlienok, názorov a príbehov. Stanica ZOO, titulná skladba z jeho najnovšieho mixtapu, sa nám javí ako najlepšia z ponúkaných, preto mu držíme palce.

 

6. H16 feat. Moja Reč - Na dne

Úprimné, introspektívne a emotívne skladby sú v hip-hope skôr zriedkavým úkazom, o to viac ich však fanúšikovia cenia. Pretože práve to je chvíla, kedy je interpret k svojmu poslucháčovi bližšie. Ukazuje, že aj on je len človek, zažíva podobné chvíle, ako každý z nás, keď je dole. Aj preto si myslíme, že spoveď jedna-šestkárov a eMeR na Grimasovom beate v skladbe Na dne nie je len najlepšia skladba z albumu RHB, ale aj jednou z najlepších skladieb tohto roka vôbec.

 

5. Rytmus - SFTB Freestyle

 

Ako predkrm pred albumom KF vypustil Patrik remix ku skladbe Started From The Bottom od Drakea. Síce sme sa dočkali zrecyklovanej druhej slohy a keďže išlo o remix, požičaného beatu od kanadskej superstar, track spôsobil obrovský rozruch na našej scéne. Kto si myslel, že to Rytmus začne hrať tiež na srdiečka a pozitívnu energiu, ten sa mýlil a highlightom skladby sa nestal ani tak jej rap, ale hovorená pasáž ku koncu skladby.

 

4. Vladimir 518 - Planeta Praha

 

Znal jsem Michala Há, od přírody sígr, vod dětství dělal bordel, vytahanej flígr. Jednoho dne se mi ztratil ze života ven, prej ho popravili u zdi bez soudu. Bang! Prvá sloha, prvé štyri riadky. Najmrazivejšia časť z Vladimirovej Planety Praha odštartováva najlepšiu slohu v českom rape za posledný rok. Striktne osobná záležitosť plná emócií dopĺňaná spevom Martina Svátka priam prosí o to, aby bol na ňu natočený klip. Každý sme predsa mali tú svoju Barboru F., poznali niekoho ako Filip V. a počuli o chlapíkovi ako Petr cokoli H. Nie je preto záhadou, že považujeme v redakcii Planetu Prahu za najlepšiu skladbu zo skvelého Idiota a vôbec zatiaľ najlepšiu českú skladbu za rok 2013.

 

3. HaHa Crew - Rap & Móda

 

Chalani z Košíc síce tvorili hudbu už nejaký ten piatok, no do pozornosti širšej verejnosti sa dostali až videosinglom Rap a Móda. Pre nechápavých išlo (ale aspoň že o vernú) o kópiu Ameriky, peniaze od manky na oblečenie a decký rap. Pre ostatných, hlavne tých, ktorí sledujú aj niečo iné ako slovenskú scénu, sa z chalanov zrazu stal čierny kôň slovenskej scény. Budú mať čo robiť, aby sa vyrovnali ich prvotine, no v tom čo robia, tu konkurenciu zatiaľ nemajú. Či je to na škodu, alebo či ovplyvnia zvuk začínajúcich raperov u nás, uvidíme časom. Snáď chalani nezlenivejú a ponúknu nám v nasledujúcich mesiacoch rovnako kvalitný projekt ako ich posledné dve skladby. Tešíme sa.

 

 

2. Delik - Nostalgia

Delik v jednej zo skladieb rapuje "manažér je zo mňa šedivý, mám 40 skladieb pripravených na album, no žiadny hit tam nevidí". Ak môžeme raz v živote nesúhlasiť s týmito ľuďmi, bude to teraz. Nostalgia je totiž hit, aj keď atypický, ale jeden z tých, ktoré sa objavia raz za pár rokov. Je to nostalgia, je to dno, je to triezvenie z depresie, je to Delikove rozorvané vnútro. Bližšie ste k interpretovi už možno len na koncerte, aj to len v prvej rade. Jednoducho, Nostalgia z Delika robí otvorenú knihu, v ktorej môžeme čítať. Pocity, myšlienky, atmosféru, všetko. A to treba ceniť.

 

1. Kontrafakt - Stokujeme Vonku

 

Čo napísať o skladbe, o ktorej nemôžeme prezradiť nič? Na prvý singel Stokujeme Vonku je nadržaný asi každý, kto počúva na Slovensku alebo v Čechách rap a to ani nemusí byť fanúšikom trojky z Piešťan. Niekto anticipuje diskotékové rapy, ale tí, čo kapelu poznajú, vedia, že sa nič také konať nebude. Kontrafakt nepotrebuje rádio hity, či oznamovanie singla 3 mesiace dopredu a aj bez toho pravdepodobne zvalcujú všetko, čo u nás tohto roku vyšlo a vyjde. Nie že by sme boli proti skladbám s pozitívymi myšlienkami, alebo o láske, ale ak vám chýbal chlapský rap, keďže pomaly každé známe meno tu začalo produkovať niečo, čo má od neho naozaj ďaleko, Tri špinavé mená vám ho naservírujú. Či beat, Egov refrén alebo Rytmusov flow, všetko je on point a skladba sa zaručene stane hymnou minimálne zvyšku vášho leta, pričom slová Stokujeme Vonku z hláv už nedostanete. Aj preto obsadzuje pilotný singel KF prvé miesto a snáď už čoskoro nám budete môcť dať vedieť, či s najvyššou priečkou súhlasíte aj vy. 

 

Honorable mentions:

Ak je pre vás tento rebríček málo, alebo vám niečo chýba, tu je niekoľko skladieb, ktoré sa uchádzali o pozíciu a svojou kvalitou by sme na ne nemali zabudnúť: Delik - Iba Ja, Separ - Nakazený, BoyBand - Čevabčičí Swag, Otecko - Tmavé okuliare, Logic a Jimmy Dickson - Rúženka, Modré Hory - Country 2008, či 4D - Zelený Dym. Tento rebríček budeme mimochodom každých pár mesiacov upravovať, podľa toho, čo dobré vyjde, takže by sme z neho na konci roka mali mať zoznam tých najlepších skladieb za celý rok 2013.

Domov
Zdieľať
Diskusia