Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. marca 2022, 19:07
Čas čítania 1:30
Ivan Koribanič

Zelenskyj hajluje či drží dres so svastikou. Never hoaxom, ktoré robia z ukrajinského prezidenta nacistu

Zelenskyj hajluje či drží dres so svastikou. Never hoaxom, ktoré robia z ukrajinského prezidenta nacistu
Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody – Polícia SR
POLITIKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

V skutočnosti je prezident Zelenskyj Žid, ktorého starý otec počas druhej svetovej vojny bojoval s Červenou armádou proti nacistom. Nacistickí okupanti pritom zabili jeho troch bratov.

Ruská propaganda sa skrz trolov snaží šíriť naprieč slovenským Facebookom zavádzajúce fotky o prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom, upozorňuje slovenská polícia.

Na nich je vykresľovaný ako nacista, ktorý podporuje banderovcov a prápor Azov. Cieľom týchto príspevkov je podľa polície obrátiť verejnú mienku v prospech ruského režimu.

V skutočnosti je prezident Zelenskyj Žid, ktorého starý otec počas druhej svetovej vojny bojoval s Červenou armádou proti nacistom. Tí mu zabili jeho troch bratov.

Prvá fotka ukazuje Zelenského, ktorý drží dres ukrajinskej futbalovej reprezentácie. Na zadnej strane vidieť hákový kríž. V originálnej verzii je na drese číslo 95 a súvis má s uplynulými majstrovstvami Európy 2020, kde hrala aj Ukrajina. UEFA vtedy žiadala Ukrajinu, aby svoj dres zmenila, pretože na ňom bol slogan Sláva Ukrajine. Ten bol v tom čase kritizovaný Ruskom.

Na ďalšej snímke je hajlujúci muž, ktorým je údajne Zelenskyj. Polícia uvádza, že 28. apríla 2021 bolo v Kyjeve zhromaždenie približne stovky neonacistov, aké sa konajú takmer v každej krajine vrátane Slovenska. Muž na fotografii však nie je prezident Zelenskyj a dokonca ani nehajluje, ale iba gestom znázorňuje ukrajinský trojzubec. Údajne je to istý Volodymyr Košovenko. Propagácia nacizmu (aj komunizmu) je na Ukrajine zákonom zakázaná.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na poslednej fotke, ktorá koluje slovenským internetom, je Volodymyr Zelenskyj predtým, ako sa stal prezidentom Ukrajiny. V tom čase pracoval ako herec a komik. Záber je z videa, ktoré bolo odvysielané 11. októbra 2014. To je len niekoľko mesiacov po tom, čo Rusi anektovali Krym. Ide o skeč s názvom List ruským príbuzným. Zelenskyj v satirickom skeči reaguje prostredníctvom fingovaného listu na dezinformácie, ktoré o Ukrajine šírila v tom čase prokremeľská propaganda a alternatívne médiá.


V úvode skeču Zelenskyj povie. „Ak chcete vyvrátiť nejakú hlúposť, netreba ju popierať, mali by ste ju doviesť do absurdnosti… Ja som sa to tak rozhodol urobiť a napísal som list svojim drahým bratrancom do Ruska.“ 

Následne Zelenskyj číta z listu vtipy o tom, že sa „sa učí po anglicky, v čom mu pomáhajú americkí žoldnieri, ktorých na Ukrajine stretnete na každom kroku,“ alebo že „sa druhýkrát oženil, tentoraz s Vadykom (mužom), keďže pre nás Európanov je to normálne“.


Dodáva aj sarkazmus o tom, že Ukrajine vládnu neonacisti a banderovci. „Pred troma týždňami som sa prihlásil k banderovcom, inak by som tu nemohol budovať kariéru,“ znie jeden z vtipov v scénke.

Domov
Zdieľať
Diskusia