Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022 o 19:07
Čas čítania 1:30
Ivan Koribanič

Zelenskyj hajluje či drží dres so svastikou. Never hoaxom, ktoré robia z ukrajinského prezidenta nacistu

Zelenskyj hajluje či drží dres so svastikou. Never hoaxom, ktoré robia z ukrajinského prezidenta nacistu
Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody – Polícia SR
POLITIKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

V skutočnosti je prezident Zelenskyj Žid, ktorého starý otec počas druhej svetovej vojny bojoval s Červenou armádou proti nacistom. Nacistickí okupanti pritom zabili jeho troch bratov.

Ruská propaganda sa skrz trolov snaží šíriť naprieč slovenským Facebookom zavádzajúce fotky o prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom, upozorňuje slovenská polícia.

Na nich je vykresľovaný ako nacista, ktorý podporuje banderovcov a prápor Azov. Cieľom týchto príspevkov je podľa polície obrátiť verejnú mienku v prospech ruského režimu.

V skutočnosti je prezident Zelenskyj Žid, ktorého starý otec počas druhej svetovej vojny bojoval s Červenou armádou proti nacistom. Tí mu zabili jeho troch bratov.

Prvá fotka ukazuje Zelenského, ktorý drží dres ukrajinskej futbalovej reprezentácie. Na zadnej strane vidieť hákový kríž. V originálnej verzii je na drese číslo 95 a súvis má s uplynulými majstrovstvami Európy 2020, kde hrala aj Ukrajina. UEFA vtedy žiadala Ukrajinu, aby svoj dres zmenila, pretože na ňom bol slogan Sláva Ukrajine. Ten bol v tom čase kritizovaný Ruskom.

Na ďalšej snímke je hajlujúci muž, ktorým je údajne Zelenskyj. Polícia uvádza, že 28. apríla 2021 bolo v Kyjeve zhromaždenie približne stovky neonacistov, aké sa konajú takmer v každej krajine vrátane Slovenska. Muž na fotografii však nie je prezident Zelenskyj a dokonca ani nehajluje, ale iba gestom znázorňuje ukrajinský trojzubec. Údajne je to istý Volodymyr Košovenko. Propagácia nacizmu (aj komunizmu) je na Ukrajine zákonom zakázaná.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Na poslednej fotke, ktorá koluje slovenským internetom, je Volodymyr Zelenskyj predtým, ako sa stal prezidentom Ukrajiny. V tom čase pracoval ako herec a komik. Záber je z videa, ktoré bolo odvysielané 11. októbra 2014. To je len niekoľko mesiacov po tom, čo Rusi anektovali Krym. Ide o skeč s názvom List ruským príbuzným. Zelenskyj v satirickom skeči reaguje prostredníctvom fingovaného listu na dezinformácie, ktoré o Ukrajine šírila v tom čase prokremeľská propaganda a alternatívne médiá.


V úvode skeču Zelenskyj povie. „Ak chcete vyvrátiť nejakú hlúposť, netreba ju popierať, mali by ste ju doviesť do absurdnosti… Ja som sa to tak rozhodol urobiť a napísal som list svojim drahým bratrancom do Ruska.“ 

Následne Zelenskyj číta z listu vtipy o tom, že sa „sa učí po anglicky, v čom mu pomáhajú americkí žoldnieri, ktorých na Ukrajine stretnete na každom kroku,“ alebo že „sa druhýkrát oženil, tentoraz s Vadykom (mužom), keďže pre nás Európanov je to normálne“.


Dodáva aj sarkazmus o tom, že Ukrajine vládnu neonacisti a banderovci. „Pred troma týždňami som sa prihlásil k banderovcom, inak by som tu nemohol budovať kariéru,“ znie jeden z vtipov v scénke.

Domov
Zdieľať
Diskusia