Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2022, 7:45
Čas čítania 1:37
Tímea Krauszová TASR

Počas invázie na Ukrajinu zahynulo už minimálne 847 civilistov vrátane 64 detí, hlási OSN

Počas invázie na Ukrajinu zahynulo už minimálne 847 civilistov vrátane 64 detí, hlási OSN
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko naďalej tvrdí, že na civilné ciele neútočí.

Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie už prinajmenšom 847 civilistov vrátane 64 detí. Oznámil to v sobotu Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Podľa stanice BBC tak pribudlo 31 úmrtí od hlásenia v piatok.

Viac ako 1 300 zranených

Počas invázie utrpelo podľa komisárky zranenia aj ďalších 1 399 civilistov vrátane 78 detí. Väčšina sa zranila pri ostreľovaní či náletoch. Úrad OSN však predpokladá, že skutočný počet obetí na životoch aj zranených je zrejme oveľa vyšší.

Kyiv Independent v sobotu informoval, že podľa tamojšej mestskej rady bolo len v hlavnom meste od začiatku invázie zabitých už 228 ľudí vrátane štyroch detí. Zranenia tam podľa rady utrpelo ďalších vyše 900 obyvateľov vrátane 16 detí, pričom poškodených bolo takmer 40 domov, šesť škôl a štyri škôlky.

Rusko odmieta tvrdenia, že útočí aj na civilné ciele, a to napriek tomu, že terčom útokov sa stali mnohé nevojenské objekty na celej Ukrajine vrátane obytných domov. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z „vojnových zločinov“. Vraj robia „všetko možné“ pre to, aby sa vyhli civilným obetiam na Ukrajine.

Straty na ruskej strane

Generálny štáb ukrajinskej armády zároveň v sobotu oznámil, že počas invázie bolo zabitých už približne 14 400 ruských vojakov. Na Facebooku navyše uviedol, že Moskva počas trojtýždňovej invázie prišla aj o množstvo vojenskej techniky vrátane zhruba 1 470 obrnených transportérov, 60 tankov a vyše 100 bojových lietadiel a vrtuľníkov.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť, pripomína BBC. Zdroje z tajných služieb západných krajín však podľa britskej stanice uvádzajú, že vo vojne už bolo zabitých približne 7-tisíc ruských vojakov a ďalších 14- až 21-tisíc utrpelo zranenia.

Ukrajina zároveň predtým informovala, že jej sily zabili v sobotu v poradí už piateho ruského generála. Generálporučík Andrej Mordvičev podľa týchto tvrdení zahynul pri bojoch neďaleko ukrajinského mesta Cherson. Ani túto informáciu ešte BBC nedokázala overiť. Ak by šlo o pravdu, Mordvičev by bol dosiaľ najvyššie postaveným ruským vojenským veliteľom zabitým počas invázie.

Vojnu na Ukrajine sledujeme na Refresheri každý deň naživo, aktuálne informácie nájdeš na jednom mieste tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia