Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2022 o 8:31
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová TASR

V Turecku otvorili najdlhší visutý most na svete. Spája Európu a Áziu

V Turecku otvorili najdlhší visutý most na svete. Spája Európu a Áziu
Zdroj: Getty Images/Oguz Yeter
ZAUJÍMAVOSTI TURECKO
Uložiť Uložené

Erdogan predstavil ďalší zo svojich megalomanských projektov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok slávnostne otvoril nový visutý most cez prieliv Dardanely, ktorý je považovaný za najdlhší svojho druhu na svete. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Ide o rekordný most, ktorý spája Európu s Áziou.

Megalománia v praxi

Most s názvom 1915 Canakkale s dĺžkou mostovky 2 023 metrov postavilo konzorcium tureckých a juhokórejských spoločností za 2,5 miliardy eur. Celková dĺžka mosta, ktorý je súčasťou novej diaľnice, je 4,6 kilometra. Spája mesto Gelibolu, ktoré sa nachádza na európskej strane tureckej provincie Canakkale na severozápade krajiny, s mestom Lapseki na ázijskej strane.

Cesta cez prieliv po novom trvá len 6 minút namiesto 90.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas slávnostného otvorenia mosta Canakkale.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas slávnostného otvorenia mosta Canakkale. Zdroj: TASR/AP

Podľa Erdogana bude nielen tento most, ale aj iné projekty (nové letisko v Istanbule či nové cesty a železnice) prinášať peniaze krajine dlhé roky. „Tieto projekty zohrávajú veľkú úlohu v posúvaní krajiny vpred v investíciách, pracovnej sile a exportoch,“ povedal podľa CNN počas otváracej ceremónie. Most otvorili pri príležitosti 107. výročia bitky o polostrov Gallipoli, známej aj ako operácia Dardanely. Medzi hosťami bol aj juhokórejský premiér Kim Pu-gjom.

Odporúčané
Celodenný skipas za 11 eur? Bulharsko, Gruzínsko aj Turecko ponúkajú lyžovačky snov Celodenný skipas za 11 eur? Bulharsko, Gruzínsko aj Turecko ponúkajú lyžovačky snov 15. januára 2024 o 9:30

Ako pripomína AFP, Erdogan sa počas svojej vlády, najskôr ešte ako premiér a neskôr už aj ako prezident, často chválil megalomanskými projektmi vrátane v poradí tretieho mosta cez Bosporský prieliv. Odporcovia zmieneného projektu tvrdia, že jeho stavba vyústi v meste Istanbul do bezuzdnej výstavby a vládu z veľkej časti zbytočne zadlží.

Domov
Zdieľať
Diskusia