Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022, 8:16
Čas čítania 1:00
Martin Adam Pavlík

PRIESKUM AKO: Ukrajinská kríza pomohla zvýšiť preferencie OĽaNO, proruské strany strácajú voličov

PRIESKUM AKO: Ukrajinská kríza pomohla zvýšiť preferencie OĽaNO, proruské strany strácajú voličov
Zdroj: TASR
NEWS IGOR MATOVIČ OĽANO PREFERENCIE STRÁN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Voľby by vyhrala jasne strana Hlas-SD (18 percent), na druhom mieste skončila SaS (14,7 percenta) a tretia priečka patrí Smeru s rovnými 14 percentami.

Z prieskumu volebných preferencií, ktorý pre reláciu Na hrane TV Joj pripravila agentúra AKO, vyplýva, že počas ukrajinskej krízy najviac stúpli preferencie strane OĽaNO, informuje denník SME.

Naopak, podporovateľov stratili extrémistické strany Republika a Kotlebovci. Podľa prieskumu dohromady prišli o takmer dve percentá voličov. Prvé miesta ostávajú nezmenené (SaS a Smer si v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom iba vymenili poradie). 

Peter Pellegrini, HLAS-SD
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Voľby by vyhrala jasne strana Hlas-SD (18 percent), na druhom mieste skončila SaS (14,7 percenta) a tretia priečka patrí Smeru s rovnými 14 percentami.

VÝSLEDKY PRIESKUMU AKO

Hlas-SD –18 %
SaS –14,7 %
Smer – 14 %
OĽaNO – 9,4 %
PS – 8,9 %
KDH – 7,4 %
Sme rodina – 6,2 %
Republika – 5,7 %
SNS – 3,9 %
Aliancia – 3 %
Za ľudí – 2,6 %
Maďarské fórum – 2,3 %
ĽSNS – 1,8 %
Dobrá voľba a Umiernení – 0,9 %

Denník SME pripomína, že na preferencie strán mala vplyv aj súčasná vojna na Ukrajine, pričom vidno, že najviac utrpeli „proruské strany“. Najmenej z nich stratil Smer vďaka jemnejšej rétorike. Strana síce obviňovala Ameriku a kritizovala dodávku zbraní zo Slovenska na Ukrajinu, no predsa len ruskú inváziu opakovane odsúdila. 


Podľa šéfa agentúry AKO Václava Hřícha je to aj tým, že Smer má viac komunikačných tém a dokázal sa rýchlo prispôsobiť. „Komunikačný nezdar o vojne začali hneď kompenzovať tým, že začali riešiť rast cien,“ vyjadril sa.

Heger Naď Korčok
Zdroj: TASR


Strane OĽaNO pomohla rázna komunikácia ministra obrany Jaroslava Naďa a premiéra Eduarda Hegera, ktorí jasne a opakovane odsúdili ruskú inváziu a spomedzi politikov sú komunikačnými lídrami v predstavovaní nových opatrení na pomoc Ukrajine. Hřích zároveň dodal, že spoločnosť sa teraz už nedelí na očkovaných a neočkovaných, ale na západ a východ.

Domov
Zdieľať
Diskusia