Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2022, 14:38
Čas čítania 1:29
Viktor Kniš

Špecializovaný trestný súd uveril kajúcnikom Slobodníkovi a Makóovi. Aj na základe ich výpovedí odsúdil expolicajta za korupciu

NEWS ĽUDOVÍT MAKÓ SÚDY
Uložiť Uložené

Špecializovaný trestný súd odsúdil bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku. Dostal 11 rokov, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Špecializovaný trestný súd odsúdil exvyšetrovateľa Mariána Kučerku za korupciu, vymeral mu 11-ročný trest. Prokurátor mu navrhoval 12 rokov. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa s veľkou pravdepodobnosťou odvolá na Najvyšší súd. 


Bývalý policajt Kučerka na vyhlásenie rozsudku neprišiel. V závere procesu žiadal, aby ho súd oslobodil spod obžaloby, lebo sa cíti nevinný. Hoci sa v čase, keď bol vo väzbe, čiastočne k skutkom priznal, počas hlavného pojednávania tvrdil, že to bolo pod nátlakom a išlo o vynútené priznanie.

Marián Kučerka podľa súdu prijal 25-tisícový úplatok od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka za to, že pomôže príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku bol obvinený za prijatie úplatku vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Obaja na súde o úplatkoch svedčili, k spáchaniu skutkov sa už dávno priznali a spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní.


Zadržali ho v rámci policajnej akcie Judáš a počas nej i ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Bol obvinený aj v rámci policajnej akcie Očistec.

Kučerka
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Fico sa opieral o slová Kučerku, keď vytiahol gestapácke kabáty

Robert Fico zorganizoval v decembri 2020 tlačovú konferenciu, na ktorej na základe informácií od manželky vyšetrovateľa Mariána Kučerku obviňoval prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Fico priniesol na tlačovku čierne kožené kabáty, ktoré vraj poslal prokurátorom ako symbol používania gestapáckych metód na väzobne stíhaných obvinených. 

Šéf Smeru tvrdil, že podľa podania OČTK pri vyšetrovaní vážnych káuz týkajúcich sa aj nominantov Smeru tlačia na spolupracujúcich obvinených.

V júli 2021 iniciátor podania Marián Kučerka zverejnil oficiálne ospravedlnenie, v ktorom tvrdí, že informácie o postupe prokurátorov neboli pravdivé. Svoje konanie ľutuje a označil ho za ľudské zlyhanie podmienené strachom o ďalší osud svojej osoby, „keďže k žiadnemu nátlaku na moju osobu z ich strany nedošlo“.

Odporúčané
Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) Jeho otca odsúdili na 15 rokov za konope, príde aj o dom: Navštevujeme ho raz do mesiaca, plakať pred ním nechceme (Rozhovor) 4. mája 2023, 17:00

Krátko po Ficovej tlačovke z decembra 2020 sa na osobu manželky obvineného vyšetrovateľa bližšie pozrel Denník N. Ten zistil, že bratislavská prokurátorka si na účet vložila záhadné peniaze, ktoré neskôr využila. V decembri 2017 si na účet vložila 350-tisíc eur, ktoré v majetkovom priznaní opísala ako dar bez dodatočného vysvetlenia. O niekoľko mesiacov neskôr si podľa majetkového priznania kúpila rodinný dom aj s pozemkom, za ktorý zaplatila 450-tisíc eur. Na dom si pritom Kučerkovci nevzali hypotéku, ale vyplatili ho z vlastných úspor.

Domov
Zdieľať
Diskusia