Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2022, 18:22
Čas čítania 0:48
Eduard Starkbauer TASR

Poslanci NR SR znížili tresty za marihuanu

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Koaličný návrh podporilo 72 zo 122 prítomných poslancov. Zaviesť sa má aj možnosť takzvaného ochranného liečenia.

Tresty za marihuanu sa na Slovensku znížia. Rozhodlo o tom 72 zo 122 poslancov parlamentu. Návrh skupiny koaličných poslancov z OĽaNO, zo Sme rodina a Za ľudí, ktorý dnes prešiel slovenským parlamentom, počíta s vytvorením osobitnej skutkovej podstaty prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa na vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov.

Horná hranica trestnej sadzby sa má pri osobnej spotrebe skrátiť na jeden, respektíve dva roky. Maximálne jednoročný trest odňatia slobody si odpyká páchateľ, ktorého prichytia s najviac trojnásobkom obvykle jednorazovej dávky určenej na osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky má platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.

Trestné sadzby sa majú znížiť aj v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie na vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Tresty sa v tomto prípade zmiernia z troch až desať rokov na tri až sedem rokov. V prípade recidívy sa zmiernia na päť až desať rokov namiesto doterajších desať až pätnásť rokov.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Zaviesť sa má aj možnosť takzvaného ochranného liečenia, ktoré má v prípadoch prechovávania marihuany na vlastnú spotrebu nahradiť trest odňatia slobody. Novela, ktorú ešte musí podpísať prezidentka Zuzana Čaputová, má navyše podľa nových pravidiel umožniť súdom skrátiť tresty aj tým, ktorých za marihuanu odsúdili pred 1. májom 2022.

Domov
Zdieľať
Diskusia