Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. marca 2022, 7:06
Čas čítania 1:31
Viktor Kniš TASR

Monitorovacie systémy v ukrajinských jadrových elektrárňach nefungujú. Svet netuší, čo sa v nich práve deje

Monitorovacie systémy v ukrajinských jadrových elektrárňach nefungujú. Svet netuší, čo sa v nich práve deje
Zdroj: TASR/AP
NEWS ČERNOBYĽ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Obe elektrárne obsadili ruské vojská.

Prenos údajov z monitorovacích systémov inštalovaných v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine prestal fungovať, oznámila v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.  


Generálny riaditeľ Rafael Grossi vyjadril znepokojenie z náhleho prerušenia prenosu týchto údajov do viedenského sídla MAAE z dvoch lokalít, kde sa nachádza veľké množstvo jadrového materiálu vo forme vyhoreného aj nového jadrového paliva, uviedla MAAE vo vyhlásení.

Problém majú aj s Černobyľom

Podobné zariadenia inštalované v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli prestali vysielať údaje ešte v noci na stredu, pripomína Reuters.


Obe elektrárne obsadili ruské vojská, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.


MAAE v súvislosti s obsadením elektrárne v Černobyli Rusmi opakovane upozorňuje, že v objekte je okolo 210 technikov a pracovníkov miestnej bezpečnostnej služby, ktorí sú v službe nepretržite takmer dva týždne. Odvtedy, ako elektráreň ovládli ruské jednotky, totiž nedošlo k striedaniu pracovných zmien. Slúžiaci personál má síce k dispozícii vodu a jedlo, ale ich situácia sa zhoršuje, upozornila opäť MAAE.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa doterajších informácií agentúry zaznamenali včera v popoludňajších hodinách výpadok prúdu v Černobyli, čo však údajne nemá vplyv na bezpečnosť, aj keď v súčasnosti nie je možné napríklad schladiť vyhorené palivo. 

Úrad verejného zdravotníctva aj včera informoval, že na Slovensku nezaznamenal žiadne odchýlky od štandardne meraných hodnôt gamažiarenia.

Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ.
Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Zdroj: TASR/AP

Kauza biologické výskumné zariadenia

Spojené štáty ešte včera uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. „Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi,“ uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

Americký senátor Marco Rubio na vypočutí poznamenal, že v rámci ruskej propagandy existujú správy o odhalení plánu, že Ukrajinci plánujú uvoľniť biologické zbrane v koordinácii s NATO.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Rusko následne vyzvalo Spojené štáty, aby objasnili, prečo poskytli podporu údajnému vojenskému biologickému programu na Ukrajine, ktorý podľa Moskvy zahŕňal smrteľné patogény ako mor či antrax. Rusko vraj odhalilo dôkazy o takomto programe, ktorý je podľa jeho slov financovaný Pentagónom.

Spojené štáty v noci na štvrtok popreli tvrdenia Ruska o tom, že podporujú údajný vojenský biologický program na Ukrajine, pričom uviedli, že tieto obvinenia Ruska môžu naznačovať, že sama Moskva možno čoskoro použije na Ukrajine biologické zbrane.

Domov
Zdieľať
Diskusia