Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 20:58
Čas čítania 0:34
Kamila Šebestová

Dodávky stíhačiek F-16 budú meškať minimálne rok. Vláda s nimi ráta pri vypovedaní zmluvy Rusom na naše migy

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

„Prvé stíhacie lietadlá by teda mali byť dodané v prvej polovici roka 2024,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Stíhačky F-16 neprídu na Slovensko včas. USA oznámili ministerstvu obrany, že ich dodá o 12 až 14 mesiacov neskôr. 

„Dostali sme oficiálne stanovisko americkej vlády, ktorá upozorňuje vládu Slovenskej republiky na omeškanie v dodávke stíhacích lietadiel F-16, a to o dvanásť až štrnásť mesiacov,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková pre Denník N.

Pôvodný termín bol v polovici roka 2023. Štrnásť stíhačiek F-16 podľa hovorkyne ministerstva obrany dostanú až v polovici roka 2024. Podľa informácií Denníka N stíhačky neprídu včas pre narušenie výroby následkom covidu a celosvetového nedostatku čipov. 

Na snímke F-16 TIGER DEMO TEAM poľských vzdušných síl počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na leteckej základni Sliač 3.
Na snímke F-16 TIGER DEMO TEAM poľských vzdušných síl počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na leteckej základni Sliač 3. Zdroj: FOTO TASR/Ján Krošlák

Na F-16 sa školili piloti, ktorí mali v roku 2023 už prevziať americké stíhačky a chrániť slovenský vzdušný priestor. Denník N upozornil na to, že po skončení kurzu teraz môžu vycvičení stíhači rok čakať na nové lietadlá. 

„Budú mať priebežné udržiavacie lety, táto vec sa dá ľahko ošetriť,“ okomentoval situáciu minister obrany Jaroslav Naď. 

Slovenskí piloti, ktorí sa v USA školili na riadenie stíhačiek F-16.
Slovenskí piloti, ktorí sa v USA školili na riadenie stíhačiek F-16. Zdroj: TASR/Katarína Bačová
Domov
Zdieľať
Diskusia